ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Budva >> Turistička mjesta >> Sveti Stefan

Sveti Stefan

Sveti Stefan

Velika atrakcija Budvanske rivijere je Sveti Stefan. Ovo bivše ribarsko selo, smješteno na poluostrvu, je prije 50 godina pretvoreno u grad - hotel, te se tako napravilo divno mjesto gdje cak i najvece svjetske zvijezde (poput Klaudije Šifer, Silvestera Stalonea itd.) vole da provode svoje vrijeme.

Prema predanju, na ostrvu Sveti Stefan sagrađeno je utvrđenje 1442. godine, kada je i naseljeno prvim stanovnicima. Utvrđenje je bilo opasano zidinama da bi se u njemu mogle sklanjati porodice iz okolnih mjesta pred najezdom Turaka i pirata.

Po legendi, naselje je nastalo nakon pobjede paštrovskog oružanog odreda nad posadama turskih galija, a od zarobljenog plijena podignuta je tvrđava, s po jednom kućom za svako od dvanaest paštrovskih plemena. Na Svetom Stefanu, na balkonu iznad ulaznih vrata, paštrovski sud je vijekovima dijelio pravdu i rješavao sporove, pa je ono nazvano "mjesto od pravde".

Na Svetom Stefanu se nalaze tri manje crkve: crkva Sveti Stefan, po kojoj je ostrvo dobilo ime, a nalazi se na najuzvišenijem dijelu poluostrva; crkva Aleksandra Nevskog, a najmanja, posvećenja Preobraženju, nalazi se na samom ulazu u gradić, koji je uskim nasipom spojen s kopnom.

Zbog svog pogodnog položaja Sveti Stefan je bio trgovinski i prometni centar Paštrovića. Posjedovao je veliki strategijsko-trgovački značaj u vrijeme Mletačke republike i žive trgovine sa Venecijom. Mjesto je počelo lagano gubiti na značaju krajem 19. vijeka, kada se stanovništvo, mahom ribarsko, počelo iseljavati. Potpuno iseljavanje izvršeno je 1955. godine, kada je poluostrvo kompletno adaptirano i pretvoreno u "grad-hotel". Ulice, zidovi, krovovi, fasade kuća, zadržale su orginalni oblik, a unutrašnjost kuća dobila je najsavremeniji hotelski komfor. Jedna od vila, smještena uz samu obalu mosta koji ostrvo povezuje sa kopnom. Villa „Montenegro“, nagrađena je 2006. godine prestižnom "Five Stars Diamond" nagradom koju dodeljuje američka Akademija ugostiteljskih nauka za vrhunski kvalitet usluga.

Među poznatim ličnostima i državnicima koji su boravili na Svetom Stefanu su brojni sovjetski maršali: Semjon Timošenko, Andrej Antonovič Grečko, Ivan Jakubovski , književnici André Malraux, Alberto Moravia, sovjetski kosmonauti predvođeni Gagarinom, grčki skladatelj Mikis Theodorakis, filmske zvijezde: Sofia Loren, Monica Vitti, Marina Vlady, Kirk Douglas, Sergej Bondarčuk, Sylvester Stallone.