ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Budva >> Kultura

Kultura

Kultura

Kroz vijekove, Budva je bila sinonim kulture, slobodne misli i kreativnosti a kulturna dešavanja tokom ljetnje sezone ovaj grad i dan danas čine jednim od glavnih kulturnih centara u zemlji.

Grad teatar jedna je od manifestacija po kojoj je Budva prepoznatljiva na prostorima bivše Jugoslavije i u Evropi, a osnovan je sa ciljem da poboljša turističku ponudu.

Ljubitelji pozorišta, koncerata, književnih večeri, kako poznatih tako i književnika koji treba da se afirmišu, likovne i muzičke umjetnosti, mogu uživati u raznovrsnosti programa koji traje od sredine jula do kraja septembra.

Sredinom juna međunarodni muzički festival »Pjesma Mediterana« okuplja brojna poznata imena iz svijeta muzike, od kojih većinu tokom čitavog ljeta možete sresti u metropoli turizma, a održava se tri noći na Trgu Slikara ispred zidina Starog grada. Pored takmičarskog dijela domaćih i stranih izvođača u mediteranskoj i pop muzici, u revijalnom dijelu se predstavljaju svjetski poznata imena iz svijeta muzike i mode.

Među institucijama kulture najvažnije mjesto zauzima JU »Muzeji, galerija i biblioteka« Budva. Kao što iz imena institucije proističe, ona se u osnovi bavi muzejskom, galerijsko-izložbenom i bibliotekarskom djelatnošću. Takođe organizuje književne večeri i okrugle stolove afirmišući književni medij i pokrećući bitna kulturološka pitanja. Ustanova, pored radnih jedinica, sadrži i konzervatorsko-restauratorsku službu, kao i službu preventivne zaštite spomeničkog fonda. U okviru Spomen doma »Stefan Mitrov Ljubiša«, organizuje, već tradicionalnu, manifestaciju »Ljubišini dani« (27-28. februar) u okviru koje se svake četvrte godine održavaju simpozijumi sa međunarodnim učešćem, posvećeni životu i djelu ovog našeg istaknutog pisca. U okviru institucije uspješno funkcioniše i izdavačka kuća »Mediteran«-Budva.

Davne 1983. godine osnovana je ženska vokalna grupa »Harmonija« koja je aktivna i danas. »Harmonija« je 1994. godine izdala audio kasetu a sredinom 2001. godine i CD pod nazivom »More ljubavi«.

Gradska muzika osnovana je 1906.g i uz povremene pauze u radu i danas je jedno od glavnih obilježja grada Budve.

Dvije bitne institucije su TV Budva i Radio Budva.

Spomenici kulture (crkve, manastiri, tvrđave...) svjedoci su prošlosti ovog kraja i još jedna u nizu atrakcija. Tu je i jedan od najznačajnijih pravno-istorijskih akata u Crnoj Gori je sredovjekovni Statut Budve.