ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Budva >> Osnovne informacije >> Flora i Fauna

Flora i Fauna

U bogatstvu reljefnih oblika, specifičnom tlu i podneblju, rasprostire se bujna vegetacija kao izrazita suprotnost krševitom zaleđu. 

Budvanska rivijera je poznata po maslinama čije ulje i plod daju posebnu draž morskim specijalitetima. A tu su i vinova loza i smokva. Pored čempresa kojima je najbogatija, obala obiluje: stablima mandarina, limuna, pomorandži, narova... U parkovima i oko kuća odavno su se odomaćili oleandri, palme i porodice mimoza.

Po fauni ovaj se kraj ne razlikuje od susjednih djelova crnogorskog primorja. Od divljači prisutni su zec, lisica, kuna, lasica, vidra, divlja svinja. Ptičji svijet je takođe bogat i raznovrstan. Sve ptičje vrste i divljač pod određenim su režimom zaštite.

Budva je prema pučini mora otvorena u njegovom najjužnijem, najtoplijem i najdubljem dijelu. Stjenovito dno, kakvo je najčešće pred Budvanskom rivijerom, bogato je biljnim i životinjskim svijetom. Ono je obraslo zelenim, mrkim i crvenim algama u čijem gustom spletu žive mnoge vrste riba koje tu tragaju za hranom: cipal, ušata, pirka, špar, sapa. Uz kamen se drže: zubatac, brancin, škarpina, orada, arbun, sarag. U jatima po površini kreću se iglice, lokarde i gof. Osim ovih navedenih, u našem moru živi još preko 300 vrsta i podvrsta ribe. Česte su i hobotnice, sipe, lignje i najvrijedniji stanovnik Jadrana, jastog. Od školjki tu su dagnje, kamenice i prstaci.