ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

26-08-2016

Vanredno stanje u Italiji, zemljotresi ne prestaju

U Italiji je proglašeno vanredno stanje. Razlog je zemljotres koji je pogodio tu zemlju u srijedu kada je stradalo 250 ljudi, a 360 ih je povrijeđeno, javlja BBC.

Italijanski premijer Mateo Renci najavio je pomoć od oko 50 miliona eura za obnovu.

U međuvremenu, italijansko tlo nastavlo je da se trese. Opet je na udaru bio grad koji je razoren u srijedu. Amatriče je jutros udario zemljotres jačine 4, 7 stepeni Rihterove skale, javljaju svjetski mediji.

Tom potresu, koji je registrovan nešto prije 6.30 sati, prethodilo je na desetine slabijih zemljotresa tokom noći.

U posljednja dva dana, poslije prvog snažnog zemljotresa, registrovano je više od 500 naknadnih potresa, prenosi AP.

Prema juče objavljenim podacima italijanske službe za civilnu zaštitu, u snažnom zemljotresu, koji je u srijedu pogodio centralne djelove Italije, poginulo je 250 ljudi, a 365 je povrijeđeno.

Zemljotres jačine 6,2 stepeni po Rihterovoj skali u srijedu je zatresao oblast u blizini Peruđe, oko 170 kilometara sjeveroistočno od Rima, i osjetio se na širokom području središnje Italije.

Najteže je pogođeno područje između regija Lacio, Marke, Umbrija i Abruca gdje su uništena mjesta Akumoli, Amatriče, Posta i Arkvata del Tronto u kojima su se ljudima pred zoru krovovi obrušili na glave dok su spavali, pa su osvanuli u ruševinama i prašini.