ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

31-05-2020

Luvr se otvara 6. jula

Muzej Luvr planira da 6. jula otvori svoja vrata za posjetioce, ali je poručeno da posjetioci treba da nose maske i drže fizičku distancu, prenosi Rojters.

28-05-2020

Poslušajte do sada neobjavljenu pjesmu Erika Kleptona i B. B. Kinga

Nikad ranije objavljena pjesma Erika Kleptona i B.B. Kinga konačno je u javnosti kao najava ponovnog izdavanja njihovog albuma "Riding With the King" za njegovu 20. godišnjicu.

26-05-2020

Najveća izložba Rafaelovih djela se ponovo otvara 2. juna u Rimu

Impozantna izložba remek-djela renesansnog umjetnika Rafaela Santija ponovno će biti otvorena 2. juna u u rimskom Kvirinalu, na dan kada je trebalo da bude zatvorena.

25-05-2020

Akcija muzeja u Njemačkoj: Traže predmete vezane za karantin

Pandemija koronavirusa još nije gotova, ali njemački muzeji već skupljaju za buduće izložbe predmete povezane sa životom u karantinu, prenosi portal N1.

22-05-2020

Moguće odlaganje dodjele Oskara?

Američka filmska akademija razmišlja o odlaganju 93. dodjele Oskara, zakazane za 28. februar 2021. godine, piše Varajeti.

22-05-2020

Poezija Dragane Tripković u izdanju prestižne austrijske izdavačke kuće

Poezija crnogorske pjesnikinje Dragane Tripković našla se u antologiji "Circle Surface Sun – From Somewhere in the Mediterranean" (Kružna površina Sunca. Odnekud na Mediteranu), u izdanju prestižne austrijske izdavačke kuće "Schlebrügge.Editor" za umjetnost, arhitekturu, dizajn i teoriju.

20-05-2020

Otvaranje festivala Grad teatar planirano za 15. jul

Festival Grad teatar će ove godine najvjerovatnije početi 15. jula i trajaće do 20. avgusta.

19-05-2020

Novo animirano ostvarenje Hajaoa Mijazakija: Mjesec dana za minut filmske magije

Magija i stvarni svijet, šarena prostranstva, bajkovita bića, čudesni likovi i priče, odnos prema prirodi i budućnost čovječanstva samo su neke od tema koje u svojim radovima prikazuje slavni animator Hajao Mijazaki koji već decenijama za studio "Džibli" stvara čudesa.

19-05-2020

Stefan Bošković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2020.

Evropsku nagradu za književnost za 2020. godinu dobio je Stefan Bošković za roman "Ministar", saopštili su iz Nove knjige.

16-05-2020

Godišnjica smrti Ijana Kertisa

U ponedjeljak će se navršiti 40. godina od tragične smrti Ijana Kertisa, nekadašnjeg frontmena kultnog britanskog sastava Joy Division, a preživjeli članovi benda pripremaju se da kroz više događaja obilježe ovu godišnjicu.

16-05-2020

Grupa Savana objavila debitantski singl

Debitantska pjesma budvansko-beogradskog desert rock sastava čiji su članovi naši sugrađani Dario Vuksanović i Andrej Lovrić objavljena je nedavno pod nazivom "Vitalne Supstance".

15-05-2020

Provjerite pravopis pomoću aplikacije

Fakultet za crnogorski jezik i književnost - Cetinje pokrenuo je novu aplikaciju Pravopis crnogorskoga jezika, koja je ujedno i prva aplikacija ovoga tipa u Crnoj Gori.

11-05-2020

Grad teatar: Predstava "Banović Strahinja" večeras online od 21 sat

Kultna predstava "Grad teatar" festivala "Banović Strahinja" po tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza, a u režiji Nikite Milivojevića, biće prikazana večeras od 21 sat na YouTube kanalu te institucije kulture.

10-05-2020

Ogroman gubitak Pariske opere, uzda se u pomoć države

Pariska opera, jedna od najvećih operskih i baletskih kuća u Evropi, izgubiće ove godine oko 40 miliona eura, a moguće je da neće biti ponovo otvorena do 2021.

07-05-2020

INTERVJU Dario Vuksanović i Andrej Lovrić: Uskoro prvi singl novog benda Savana

Naši sugrađani Dario Vuksanović i Andrej Lovrić, koji žive u Beogradu, prošle godine u ovo vrijeme pokrenuli su novi bend. Riječ je o pustinjskom rok sastavu "Savana", nešto drugačijem projektu u odnosu na pređašnju grupu "Haze & Ash". Oni će ljubiteljima alternativne muzike uskoro prezentovati i debitantski singl.

06-05-2020

Sandra Đurbuzović u borbi protiv virusa kroz tri ciklusa: Ostani doma, Drži distancu i Jaja

Izolacija u kojoj se našao cjelokupan život u Crnoj Gori i svijetu, pogodila je skoro sva područja života i rada, a izvanredan primjer umjetničkog stvaranja u datim uslovima predstavlja serija od dvadesetak plakata koje je uradila crnogorska akademska grafička dizajnerka, Sandra Đurbuzović.

04-05-2020

Miroslav Karović (Assonance) objavio novu synthwave numeru

Budvanski muzičar Miroslav Karović nedavno je objavio kompoziciju "Digital City" u okviru synthwave aliasa "Assonance". U pitanju je instrumental koji je, kako je istakao za naš portal, uobličen nakon tri mjeseca. Karović je takođe autor prateće animacije.

04-05-2020

Objavljen 15. broj časopisa "Krug mladih"

Korisnici usluga Narodne biblioteke Budve od danas mogu preuzeti novo izdanje časopisa "Krug mladih" koji je nedavno izašao iz štampe. Časopis izdaje NVO "Sedma sila mladih" a suizdavač 15. broja je Narodna biblioteka Budve, saopšteno je iz te kulturne institucije.

04-05-2020

Na današnji dan umro je Tito

Na današnji dan 1980. umro je predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito.

01-05-2020

Umro bubnjar Toni Alen, tvorac afrobita

Tvorac afrobita, bubnjar Toni Alen, umro je u Parizu u 79. godini od srčanog udara, potvrdio je njegov menadžer Erik Troset za AP. Bubnjar iz Nigerije je umro u četvrtak uveče u bolnici "Žorž Pompidu".

Reklame