ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

26-03-2017

Upis u prvi razred – od sistematskog do polaska u školu

Za djecu u Crnoj Gori školovanje počinje u kalendarskoj godini u kojoj navrše šest godina života, a pripreme za to kreću u prvom kvartalu godine.

U prvi razred osnovne škole djeca se upisuju od 1. aprila i potrebno je da roditelji zajedno sa njima prođu kroz nekoliko procedura i koraka kako bi u septembru bili spremni za ovaj važan početak.

Osnovno obrazovanje u Crnoj Gori je obavezno prema Ustavu i Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Svaki roditelj ili staratelj obavezan je da djecu uzrasta od šest do 15 godina upiše u školu. Zakon propisuje novčanu kaznu od 100 do hiljadu i po eura za neupisivanje djeteta odnosno ako dijete ne pohađa nastavu. Ukoliko ni poslije izrečene kazne roditelj odnosno staratelj ne upiše dijete u školu, odnosno ako dijete ne pohađa nastavu, kazne se mogu ponavljati.

SISTEMATSKI PREGLED

Upisu u školu prethodi obavezni sistematski pregled kod izabranog pedijatra. Roditelji od marta mogu da zakažu pregled u toku kojeg će djeca biti i revakcinisana.

Uz sistematski pregled, ova djeca se vakcinišu vakcinama po obaveznom kalendaru vakcinacije, protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, morbila, rubele i zauški (MMR).

Nakon osnovnih antropometrijskih i mjerenja tjelesne težine i visine, određivanja stanja uhranjenosti i razvijenosti djeteta i pregleda po svim organskim sistemima, pedijatri procjenjuju stanje čula vida, sluha i govora, fizičku i emocionalnu zrelost, kroz razgovor sa djetetom, njegovo ponašanje, odnos prema roditeljima, njegov crtež i drugo.

Ukoliko se pri pregledu desi da pedijatar utvrdi promjenu koja bi zahtijevala preglede kod specijaliste ili subspecijaliste, dijete dobija uput za obavljanje potrebnog pregleda. Ukoliko procijeni da ima neke teškoće, koje bi mogle ometati početak njegovog školovanja, pedijatar dijete šalje na pregled psihologu, koji donosi konačnu odluku da li se može upisati u osnovnu školu, pa se u nekim slučajevima upis odlaže za narednu godinu.

Na zakazani pregled je neophodno dovesti dijete i donijeti njegovu zdravstvenu knjižicu i jedan crtež.

UPIS U ŠKOLE

Nakon završenog sistematskog pregleda slijedi upis djece u škole, koji je Zakonom o osnovnom obrazovanju predviđen za april. Ministarstvo unutrašnjih poslova školama dostavlja spisak djece dorasle za školu, iz naselja koja pripadaju području škole.

Svaka osnovna škola dobija spisak djece iz matične evidencije građana i objavljuje spisak prvaka.

Član 35 Zakona o osnovnom obrazovanju propisuje da je “organ državne uprave nadležan za poslove matične evidencije građana dužan je da dostavi školi, do kraja februara svake godine, spisak djece dorasle za školu iz naselja koja pripadaju području škole”.

Roditelj sa izvještajem pedijatra o obavljenom sistematskom pregledu sa djetetom odlazi u školu u toku aprila, gdje su organizovani intervju sa pedagogom ili psihologom. Roditelji ne bi trebalo da sa sobom nose i izvod iz matične knjige rođenih djeteta i uvjerenje o prebivalištu jer u registru postoje potrebni podaci za upis u prvi razred. Iz Ministarstva prosvjete su pojasnili, da samo u specifičnim slučajevima kao npr. ako su podaci o prebivalištu koji su u bazi u međuvremenu izmijenjeni, roditeljima/starateljima se ostavlja se rok za dostavljanje uvjerenja o prebivalištu, odnosno izvoda iz registra rođenih, u zavisnosti od toga koji od podataka nije usklađen sa podatkom koji je dostavljen školama. Ipak im savjetujemo da ponesu kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, jer ga u nekim školama traže.

Neke škole zakazuju intervjue djece sa psihologom/pedagogom, a neke ne, već je potrebno doći sa djetetom u toku radnog vremena, najčešće do 17 sati.

Prema riječima pedagoga, dijete prije polaska u školu treba da ima razvijene psihomotorne sposobnosti, kao i da bude emocionalno i socijalno zrelo.

Ono ne mora da zna da piše i da čita jer upravo zato i kreće u školu. Mora biti samostalno u obavljanju fiziloških potreba, mora znati samo da se obuče i hrani, mora biti dovoljno zrelo da se samo snalazi za osnovne potrebe.

U školama djecu uglavnom testiraju po Ravenovim progresivnim matricama u boji. Tim ljudi procjenjuje da li je dijete sposobno da se upiše u školu, u prisustvu komisije koju čine psiholog, pedagog i jedan od profesora razredne nastave, odnosno učitelj koji je određen od uprave škole. Ipak u velikom broju škola intervjuu prisustvuje samo psiholog ili pedagog.

FORMIRANJE ODJELJENJA

Nakon završenog upisa, sljedeći korak sljedi tek u avgustu, neposredno prije početka školske godine, kada se formiraju odjeljenja i dodjeljuju učiteljicama, a nakon čega škola ističe i te infomacije da bi se roditelji/staratelji upoznali sa njima.

U pojedinim školama je dozvoljeno da roditelji zatraže upisivanje djeteta kod određene učiteljice ili učitelja.

PROMJENA ŠKOLE

Na zahtjev roditelja dijete se može upisati i u drugu školu, koja nije u mjestu njegovog stanovanja. Roditelj je dužan da zahtjev o promjeni dostavi školi u koju želi da upiše dijete. Ukoliko se upis dozvoli, roditelj obaviještava školu iz koje se dijete ispisuje, i preuzime izvještaj o obavljenom sa pedagogom/psihologom razgovoru u toku upisa, koji nosi u novi školu.

PRIJEVREMENI I ODLOŽENI POČETAK ŠKOLOVANJA

Djetetu se može odobriti upis u školu prije nego navrši šest godina života na predlog roditelja, a u skladu sa odobrenjem posebne komisije, objašnjeno je iz Ministarstva prosvjete.

Početak školovanja se može i odložiti za jednu školsku godinu na predlog odnosno uz saglasnost roditelja ili staratelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za to. Komisiju imenuje direktor škole, a sačinjavaju je psiholog, vaspitač i učitelj.

Zakon o osnovnom obrazovanju propisuje da će novčanom kaznom od 100 eura do 1500 eura biti kaznjen roditelj ako ne upiše dijete u školu, odnosno ako dijete ne pohađa nastavu. Ukoliko ni poslije izrečene kazne roditelj ne upiše dijete u školu, odnosno ako dijete ne pohađa nastavu, kazne se mogu ponavljati.