ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

08-02-2021

Stevan Mandić: Trudim se da muzikom prenesem osjećaj slobode razmišljanja i pokreta

Budvanski producent Stevan Mandić važan je akter muzičke scene našeg grada i gotovo da nema kvalitetnog autorskog projekta u koji nije uključen. Kao mix inženjer naš sagovornik svakoj numeri daje prepoznatljiv lični pečat koji, kako kaže, odlikuje težnja da finalna forma bude na svjetskom nivou. Za portal RTV Budva govorio je o svom stvaralaštvu, inspiracijama u umjetnosti, realizovanim i planiranim izdanjima.


Foto: Jasmina Bigović

Kada je autorski rad u pitanju, Mandić je fokusiran na elektronsku muziku, odnosno tehno. Interesovanje za taj pravac dogodilo se jako rano, pošto je pod uticajem roditelja imao svakodnevni pristup. Njegovi uzori su Žan Mišel Žar, Loran Garnije, duo "Chemical Brothers"...

Takođe, veliki uticaj izvršili su i sci-fie filmovi kao što su "Matrix", "Star Wars", "Jurassic park", "Interstellar" i drugi.

"Oni su, pored fenomenalnih kompozicija, uvijek sadržali i efekte koje u tom periodu nisam mogao ni da zamislim kako nastaju. Bili su mi toliko zanimljivi, a ujedno i nepoznati da bih kad je god to moguće pojačavao ton na televizoru dok gledamo filmove ne bih li ih što bolje čuo. Njihov direktni uticaj se može vidjeti kroz sva moja izdanja jer ih kao sitne elemente provučem čak i u žanrovima gdje je to nezamislivo", ističe Mandić.

Sopstvene numere u početku je potpsivao pseudonimima, jer, prema njegovim riječima, stil i tehnika još nisu bili na željenom nivou. To je potrajalo do 2017. godine kada je objavio debitantski EP "Absolut Duality".



Sa debitantskog EP-a

(Youtube/Underground Deep-Tech Station)

Dvije godine kasnije dogodio se važan nastup na Sea Dance festivalu koji našem sagovorniku puno znači.

"Nastup pamtim kao jedan od najdražih jer sam konačno imao priliku da puštam muziku koju pravim i da je, pored toga, uklopim sa meni bitnim stranim izvođačima. Publika je to odlično primila, njihovi osmjesi i aplauz na kraju su mi učinili tu noć još posebnijom. Time pokazali da muzika koju pravim ima vrijednost i publiku, ne samo u inostranstvu, nego i kod nas pa bih time to klasifikovao kao najznačajnije izvođenje kod nas do sad", rekao je on.

Stvaralački proces, kaže Mandić, kreće od unutrašnje želje da zamišljenoj ideji, kroz zapisivanje, da materiju. Potom tu istu materiju kasnije teži da odvede ka određenoj formi.

"Od forme nužno zavisi kako će se žanrovski to kasnije klasifikovati, pa se samim tim ne ograničavam, već se fokusiram na to da sve ono što zamislim prenesem u što tačnijem prikazu. Mada, i sama ideja prenesena u finalnoj digitalnoj formi može da izazove želju za modifikacijom i daljim traganjem", pojašnjava sagovornik.

On smatra da su u digitalnom smislu obrade i modifikacije zvuka ograničenosti nepostojeće.

"Desi se da eksperimentisanjem i igranjem sa finalnom formom dođem do nečeg skroz novog, što je u potpunoj suprotnosti sa onim prvobitno zamišljenim. To stvaralačkom procesu daje ogromnu dinamiku i neki novi zanos koji, prije digitalizacije, nije bio moguć, pa je samim tim to za mene najvažnije. Muzikom ne želim nužno da poručim, već se trudim da kroz nju prenesem osjećaj slobode razmišljanja i pokreta koji je u današnje vrijeme skoro pa zaboravljen."

Posljednjim singlom, "Lenguaje of Light", Mandić se oglasio u septembru 2020. U planu je bio i album, međutim do toga nije došlo zbog jer se izdavačka kuća ugasila uslijed pandemije koronavirusa. Album će, ističe on, u nekom momentu izaći ali još nije izvjesno kada.



Najnoviji singl

(Youtube/Techno Music - No Mercy)

Ono što će uskoro biti realizovano jeste nova pjesma "Arts of Living" koju će 12. februara objaviti kuća "No Mercy".

Cilj da finalna forma bude na svjetskom nivou

Budvanska scena posljednjih godina doživljava ekspanziju i sljedbenici kvalitetnog zvuka u prilici su da se kontinuirano upoznaju sa dobrim izdanjima, naročito rok i rep žanra. Mandić se najčešće nalazi u ulozi producenta. Sarađivao je sa Necketom, Dobblom i ekipom iz Radio Katakombe, Nebojšom Ćulafićem, sastavom "Mazzom u fugazzu", grupom "Savana" iz Beograda čiji su članovi naši sugrađani Andrej Lovrić i Dario Vuksanović...

"To je posao koji zahtjeva dosta iskustva i znanja, a na meni je da tuđe ideje što bolje prenesem u finalnu formu, samim tim da finalna forma bude na svjetskom nivou. Što se saradnji tiče, stvarno sam zadovoljan, pogotovo sad u vrijeme korone, izolacija je nekako natjerala ljude da se ozbiljnije posvete svemu, pa samim tim i više rade na muzici što je za našu scenu upravo ono šta treba", smatra on.


U ulozi vokala

(Youtube/Dobbla Galiot)

Ipak, poželjno je da se određene stvari odvijaju drugačije.

"Ono što je loše kod naše scene je to što mladi izvođači nemaju gdje da nastupaju, a samim tim ne mogu da se predstave domaćoj publici. To stavlja postojanje i napredak čitave scene pod znak pitanja, jer onemogućuje mladima da budu prepoznati u svom okruženju kao stvaraoci, što je jako bitno kako za sam stvaralački proces tako i za motivaciju za dalji rad. Nadam se da će se nešto promijeniti po tom pitanju", ukazuje Mandić.


M.S.