ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

11-07-2019

Predstava "Ventilator" večeras na sceni između crkava

Večeras se nastavlja dramski program ovogodišnjeg festivala. Na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava „Ventilator“ po motivima komedije „Lepeza“ Karla Goldonija, u režiji poznatog reditelja Jaka Ivanca, produkcija Gledališče Koper, Slovenija i Ujvideki Szinhaz, Novi Sad.

Reditelj Jaka Ivanc o predstavi “Ventilator” je kazao: “Zanimalo nas je šta će biti na kraju, šta dolazi na kraju svega, ko preživljava i kako, i zašto... U igri smo pratili sva pravila komedije del arte. Bio je to veliki zalogaj, živi bend, različiti ljudi, ali vrlo spremni za rad, songovi se super uklapaju sa pričom, jezik je jedna od glavnih struktura predstave, jezici koji se govore su i umjetnički znakovi predstave a i jedan
od postulata naše komedije. Sve se događa u postapokalitično, pomalo distopično vrijeme. Doživjeli su ga samo oni narodi koji su imali najveću stopu samoubistava…”

Reditelj Jaka Ivanc je rođen 1975. godine u Ljubljani. Diplomirao je pod mentorstvom Dušana Jovanovića na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Već sa svojim prvim projektom “Buba”, po tekstu Mladena Popovića, u Mladinskom gledališću Ljubljana skrenuo je pažnju javnosti učestvovanjem u zvaničnom programu Sterijinog pozorja. Između ostalog, u Drami SNG-a režirao je “Paviljone” Milene Marković. Osim režijom, bavi se dramaturgijom, scenskim dizajnom i video artom.
Režira i u dječjem pozorištu.

Posebna karakteristika njegovog rada je u traženju univerzalnog vizuelnog jezika za svaku dramu, s akcentom na njenu muzikalnost. Smatra se jednim od najoriginalnijih reditelja u
Sloveniji. Dobitnik je niza nagrada.

Režiju je uradio Jaka Ivanc, koreografiju Miha Krušić, scenografiju Greta Godnič, kostimografiju i maske Andrej Vrhovnik, a kompozitor je Davor Herceg.

U predstavi igraju: Igor Štamulak, Lehel Soltis, Anja Drnovšek, Gorazd Žilavec, Zoltan Sirmer, Judit Laszlo, Tjaša Horvat, Rok Matek, Daniel Huszta, Aleš Valič /Jaša Jamnik. Muzičari na sceni su Davor Herceg, Žiga Kožar, Goran Rukavina, Dejan Gregorić.