ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-07-2016

Poseban tim policije i Interpol tragaju za Nemanjom Medinom

"Službenici Uprave policije MUP-a, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju sve zakonski predviđene mjere traganja na lokalnom, nacinalnom i međunarodnom nivou za nestalim Nemanjom Medinom, starim 24 godine iz Petrovca, od momenta prijave njegovog nestanka 09. jula 2016. godine. Svi policijski službenici u Crnoj Gori, uključujući i službenike na graničnim prelazima, su obaviješteni o Nemanjinom nestanku, a NCB Interpol Podgorica je za njim raspisao i međunarodnu potragu za nestalim licem.

Pronađeni vozilo i predmeti su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja, formiran je i poseban tim na nivou CB Bar koji traga za Nemanjom, a policija je do sada uzela izjave od više desetina građana koji bi mogli imati korisna sazanja o okolnostima njegovog nestanka.

Naime, nakon prijave nestanka, službenici Centra bezbjednosti Budva su odmah preduzeli niz aktivnosti i mjera u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i pronalaska nestalog lica. U koordiniranoj aktivnosti sa policijskim službenicima Centra bezbjednosti Bar, a uz stalnu koordinaciju i saradnju sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Baru i Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, uz pisane zahtjeve i odobrene naredbe od strane nadležnih sudova, izvršeni su pretresi na više lokacija i privremeno su oduzeta dva putnička motorna vozila.

Tom prilikom pronađeno je više predmeta koji bi se, shodno dosadašnjim prikupljenim činjenicama, mogli dovesti u vezu sa nestankom Nemanje Medina. Svi predmeti su izuzeti i uz odgovarajuće naredbe proslijeđeni Forenzičkom centru radi vještačenja.

Nadalje, od trenutka prijave nestanka do danas, policijski službenici su, uz koordinaciju CB Bar i CB Budva, planiranim aktivnostima kao i na inicijativu porodice Medin sa kojom su policijski službenici u kontaktu, vršili više pretraga terena u reonu Crmnice u cilju pronalaska nestalog lica. U pretrage terena uključeni su policijski službenici CB Bar, CB Budva, CB Podgorica i OB Cetinje, Avio – helihopterska jedinica MUP-a i pripadnici službi spašavanja na području opština Bar i Budva, kao i članovi porodice Medin i građani. Osim pretrage terena, pripadnici Plovne jedinice Sektora granične policije su više puta izvršili kontrolu priobalnog područja Skadarskog jezera.

Pretragom terena policijski službenici su u mjestu Jabukov do – Virpazar 11. jula 2016. godine pronašli odbačene inostrane registarske oznake koje su se, kako na to ukazuju do sada prikupljene činjenice, nalazile u prtljažniku putničkog motornog vozila „Renault Megan“ kojim je upravljao Nemanja Medin. Sjutradan je, na udaljenosti od oko jednog kilometra, pronađeno i zapaljeno vozilo „Renault Megan“, kojim je, kako ukazuju dosadašnje prikupljene činjenice, upravljao Nemanja Medin. Pronađeni predmeti i izuzeti tragovi su proslijeđeni u Forenzički centar na dalju obradu. Prilkom pronalaska navedenih predmeta uviđajem na licu mjesta je rukovodio državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Za Nemanjom je, osim lokalne i nacionalne potrage, od strane NCB Interpol Podgorica raspisana i međunarodna Interpolova potraga za nestalim licem i potrebni podaci su samim tim razmijenjeni sa kolegama iz inostranstva.

U preduzimanju konkretnih radnji na pronalasku Nemanje Medina, policijski službenici su izuzeli i pregledali više snimaka sa više video nadzora na područiju Virpazara i tunela Sozina i od nadležnog tužioca su zatražili izdavanje naredbi policiji od strane nadležnog sudije za istragu za izuzimanje više video materijala na putnom pravcu prema Podgorici, a u cilju dobijanja što više korisnih podataka.

Izvršena je provjera telefonskog saobraćaja u cilju utvrđivanja kretanja nestalog Nemanje Medina.

Načelnik CB Bar je formirao tim na nivou ovog Centra bezbjednosti, u kojem se nalaze službenici po liniji rada kriminaliteta i drugih linija rada, a koji preduzimaju aktivnosti u sadejstvu sa službenicima CB Budva i u koordinaciji Sektora kriminalističke policije.

Svakodnevno se, u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, prikupljaju podaci i obavještenja i obavljaju razgovori sa svima koji bi mogli da pruže konkretne i korisne podatke o nestanku Nemanje Medina. Tim povodim do sada je saslušano više desetina građana, uz sačinjavanje odgovarajuće dokumentacije u skladu sa zakonom.

Načelnik CB Bar i starješine ovog CB-a su u stalnom kontaktu sa porodicom Medin.

Uz razumijevanje zabrinutosti i teške situacije u kojoj se porodica Medin nalazi zbog Nemanjinog nestanka, obavještavamo vas da se članovi porodice Medin blagovremeno obavještavaju o saznanjima i preduzetim mjerama u najvećoj mjeri koja je moguća, odnosno u granicama koliko je to operativno dozvoljeno kako ne bismo ugrozili tok izviđajnih radnji koje se preduzimaju u cilju Nemanjinog pronalaska.

Potraga za Nemanjom Medinom se nastavlja", navodi se u saopštenju Uprave policije.