ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

29-09-2017

Otvorena izložba grafika Maje Zemunik u Petrovcu

Izložba grafika umjetnice Maje Zemunik iz Splita otvorena je 26. septembra u galeriji “Marko K.Gregovic” u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu.

Umjetnica se predstavila sa serijom radova, 12 grafičkih listova rađenih u kombinovanoj tehnici duboke štampe.

U ime Ustanove obratila se kustoskinja Milijana Istijanovic koja je pozdravila sve prisutne. Izložbu je otvorila magistrica Milena Živković, akademska grafičarka sa Cetinja, koja je kazala:

"Okosnicu ove serije radova čine varijacije sjećanja, misli gdje umjetnica vodi unutrašnji dijalog. Nisu sve crne boje iste, a Maja koristi crnu boju koja je prozračna, snažna a puna vazduha, jedna od ljepših crnih boja koju sam ja vidjela.

Maja nam poručuje kroz svoj rad da su umjetnost i život zaista jedno. Raskorak između želje i realnosti se dešava kod svih nas i zato želim da poručim publici da odlazak u galeriju i posjećivanje neke izložbe zaista može da prouzrokuje transformacije, pa čak na nivou jednog dana".

Autorka izložbe obratila se prisutnima uz zahvalnost i izrazila želju za početak jedne obostrane saradnje na kulturnom planu, između Splita, Petrovca i Crne Gore.

U muzičkom dijelu programa, za kraj, nastupio je kantautor Aleksandar Tozo Matović i izveo svoju kompoziciju pod nazivom "Da l je rano".

Izložba će biti otvorena do 16. oktobra 2017.

Maja Zemunik Khoualdi (Mužinić) rođena je 1982. god. u Splitu, Hrvatska. Stekla je zvanje magistra likovne kulture i likovne umjetnosti 2010. godine, te specijalizirala grafiku pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Godine 2012. upisala je postdiplomske doktorske studije grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) u Splitu. Aktivno se bavi stvaralačkom djelatnošću u području grafičkog likovnog izraza. Svoj rad predstavila je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu, a dobitnica je i nekoliko nagrada i priznanja. Od 2010. angažovana je kao asistentkinja na predmetima grafike Umjetničke akademije u Splitu.