ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

06-10-2020

Necke objavio novi spot

Budvanski reper Necke, član neformalnog udurženja "Radio Katakomba" objavio je nedavno spot za pjesmu "Stari ja palim". Riječ je o numeri sa drugog dijela izdanja "Sve trupe moraju prekinuti strojev hod marširajući ovim mostom". Kao snimatelj bio je angažovan naš sugrađanin Bogdan Veljović, dok je montažu i color editing uradio Igor Šaman Jaroslavski.


Nemanja Đorđević Necke, Foto: Nada Vojinović

Za portal RTV Budva, Necke govori o tome na koji način je pristupio temi odlaska iz zemlje koju, kako je pokazalo jedno istraživanje staro skoro tri godine, želi da napusti više od 70% mladih.

Kaže da je u jednom dijelu "Stari ja palim" kritika određenih tendencija u našem društvu u kojem donosioci odluka često nemaju razumijevanje za slobodu mišljenja, pisanje, stvaranje... te "na sva interesovanja" zna doći "kazna bez pomilovanja".

Drugi dio, kako je rekao, otkriva spoznaju samog aktera.

"On uviđa da je bez borbe sve prepustio "strancu" i da tek kada je obišao svijet uvidio koje je blago izgubio. Otud na kraju ono gasterbajtersko "ah schande schande" , pogrešno izgovoreno", ističe reper iz Budve.



Spot je koncipiran na interesantan način, kao kratak "road movie". Interesantno je da su i spot i pjesma nastajali u periodu od pet godina. Necke nije bio zadovoljan prvom verzijom, a jedan Veljovićev spot, snimljen baš u tom periodu, poslužio je kao osnova za finalni koji je izašao krajem prošlog mjeseca. Što se tiče muzike, tu su tri odvojena segmenta, različitog tempa, efektno sklopljeni u jednu cjelinu.

"Ja sam čovjek koji pjesme radi i po 10 godina. Ne žurim dok ne kažem ja ne umijem bolje od ovoga", kaže naš sagovornik.

Za ovu numeru kao sempl iskristio je "Dok zbori Tito" od Miladina Šobića.

"Za mene semplovanje predstavlja jednu meta-priču koja se može posmatrati potpuno odvojeno od teksta a da stoji samo za sebe,dok u zagrljaju sa repom često čitavu atmosferu prenese u potpuno drugi univerzum. Što se tiče ove pjesme, originalna muzika daje reference koje bi se mogle posmatrati na više načina... Da li se ide zbog Tita iz zemlje? Ili se u nju vraća zbog njega? Naravno tu mislim na sistem vrijednosti za vrijeme socijalizma ne zbog Tita lično. Tita su zvali Stari...Mada mi imamo podosta političara koje bi mogli tako zvati", naglasio je.

Nekoliko projekata u najavi

Necke je pričao i o planovima za naredni period. U fokusu je objavljivanje novog albuma.

"Planiram objavljivanje novog albuma od nekih desetak pjesama. Uporedo radim i na novom video materijalu za dvije pjesme sa novog albuma. U saradnji sa Filipom Rajkovićem, režiserom i Stefanom Jovčićem, multi talentovanim snimateljem, montažerom i režiserom, krenuli smo u ekranizaciju jedne laganije ljetnje pjesme za koju Master potpisuje i Stevan Mandić a na kojoj gostuje moja djevojka Iva Ćulafić. Na albumu ću ugostiti Dobblu Galiota i Stata, a biće i još nekih njuški sa crnogorske scene.

U instrumentalnom dijelu sam sarađivao sa Nikolom John K Radulovićem, Miroslavom Karovićem i Srđanom Mišovićem. Pored ovoga planiramo i snimanje trećeg po redu mikstejpa Radia Katakombe", zaključio je Necke.


M.S.

Ekipa portala RTV Budva ujedno čestita rođendan mladom budvanskom umjetniku uz najljepše želje!