ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-10-2019

Najviše interesovanja za zanimanja sa brzim upošljavanjem

Odrasli se najviše interesuju za zanimanja sa kojima se mogu brzo zaposliti i započeti mali privatni biznis, poput kozmetičara, frizera, zaštitara lica i imovine, saopšteno je na prezentaciji aktuelnosti u obrazovanju odraslih i obrazovne ponude u nikšićkom Tehnopolisu.


Na prezentaciji, koju organizuje Centar za stručno obrazovanje uz podršku Ministarstva prosvjete u okviru manifestacije „Dani obrazovanja i učenja odraslih“, predočeno je i da Pomorska škola iz Kotora nudi programe prekvalifikacije za brodomašinskog oficira na radnom nivou i pomorskog oficira na radnom nivou.

Rukovodilac Odjeljenja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje u Centru za stručno obrazovanje, Ljiljana Garić, ukazala je da se u oblasti pomorstva zainteresovani jako brzo zapošljavaju i da im se uloženo u lično obrazovanje veoma brzo vrati nakon prvog angažovanja na nekom brodu.

”U protekle dvije godine uradili smo puno na obrazovanju odraslih, posebno na metodološkim dokumentima, novim programima, andragoškim i priručnicima iz drugih oblasti”, navela je Garić na prezentaciji organizatora obrazovanja odraslih iz Nikšića, Danilovgrada, Žabljaka i Pljevalja.

Prema njenim riječima, u Nikšiću ima oko 11 licenciranih organizatora obrazovanja, u Pljevljima dva, na Žabljaku jedan, a tri u Danilovgradu.

”Analizirajuči kako funcioniše sistem obrazovanja odraslih, koje su dobre i loše strane, zaključili smo da je neinformisanje veoma loše, zbog čega smo se odlučili da putem prezentacija predočimo sve što je urađeno”, rekla je Garić i dodala da su nezadovoljni odzivom na prezentaciji.
Ona je istakla da nema dovoljno poslodavaca, iako su bili pozvani, kao i da je mali broj građana kojima bi se te informacije saopštile, što je neophodno i da bi se saznalo koje su potrebe lokalne zajednice, poslodavaca, građana, kako bi se obrazovna ponuda trebala da razvija u narednom periodu.

Govoreći o trajanju obuka odraslih, ona je pojasnila da kursevi traju u zavisnosti od složenosti zanimanja, kvalifikacije za koju se neko osposobljava, od 30 dana do devet mjeseci.

”Cijenu obuka određuju licencirani organizatori obrazovanja odraslih, u zavisnosti od trajanja, opreme, materijala koji se koristi. Ima jako skupih obuka koje zahtijevaju složene procedure do onih koje su mnogo jeftinije i traju po mjesec”, rekla je Garić.

Prema njenim riječima, ulaganje u obrazovanje ne treba da bude promašaj, nego je to pravi korak.

Na prezentaciji u Tehnopolisu bili su prisutni predstavnici Pomorske škole iz Kotora i Urban protekšn trening centra iz Podgorice.

Prezentacije se održavaju do 20. oktobra a namijenjene su predstavnicima lokalne samouprave, tržišta rada, institucija socijalnog partnerstva, poslodavaca i zainteresovanih građana.

Izvor: Mina