ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

20-03-2020

MOK ne razmatra mogućnost otkazivanja OI

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ne razmatra mogućnost otkazivanja Olimpijskih igara u Tokiju, saopštio je predsjednik Tomas Bah.


Foto: Getty images/Carl Court

Olimpijske igre predviđene su od 24. jula do 9. avgusta u Tokiju.

Bah je u intervjuu Njujork tajmsu kazao da MOK razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska takmičenja širom svijeta.

"Otkazivanje nije uopšte tema. Predani smo uspjehu Igara u Tokiju", naglasio je.

On je istakao da se MOK razlikuje od ostalih sportskih organizacija i profesionalnih liga svijeta.

"Razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga jer imamo četiri i po mjeseca do početka Igara. Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom je nesigurnost. Niko vam ne može reći što će biti sjutra, za mjesec, a najmanje za četiri mjeseca", rekao je Bah.

Bah je podsjetio da je Japan za pripreme uložio više od 12 milijardi USD i da očekuje preko 600 hiljada gostiju.

On je naglasio da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi finansijski interesi, navodeći da su zaštita zdravlja svakoga ko učestvuje i ograničavanje virusa glavni ciljevi.

Prema njegovim riječima, svi se slažu da je u ovom trenutku svijetu potrebna nada.

"206 nacionalnih olimpijskih komiteta i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I mi bismo, dok god ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da je olimpijski plamen svjetlo na kraju tog tunela", zaključio je Bah.

Olimpijski plamen juče je krenuo iz Atine ka Tokiju, odakle bi 26. marta trebao da nastavi turneju po Japanu.







Izvor: Mina