ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

24-07-2019

Milo Lompar gost na Trgu pjesnika

Književni program festivala Grad teatar nastavlja se večeras, na Trgu pjesnika u Starom Gradu, gostovanjem Mila Lompara, koji će govoriti o monografiji „Crnjanski – biografija jednog osećanja”, sa početkom u 21h.

O statusu Miloša Crnjanskog u književnosti i kulturi, autor ističe: „Nema trenutka, ne postoji taj kairos, koji pripada Crnjanskom. Jer, nema pogodnog časa za duh koji je nepogoda u stihiji kulturne običajnosti i prolaznosti. U književnom smislu, on je najviši izraz i živa slika radikalnog (avangardnog) modernističkog naraštaja – Rastko Petrović, Momčilo Nastasijević, Todor Manojlović, Stanislav Vinaver - u njegovoj večnoj zanemarenosti. U društvenom i egzistencijalnom smislu, on je nešto drugo i samosam: nema trenutka i vremenu koji srpska kultura poklanja, zauvek i nepovratno, ovom apsolutnom strancu. Otud je on sasvim društveno neupotrebljiv: u monarhiji, jer je plebejac; u republici, jer je monarhista; u komunizmu, zbog svog antikomunizma; u postkomunizmu, zbog antidemokratskog impulsa; u jugoslovenstvu, zbog srpskog stanovišta; u srpskom kontekstu, zbog srpskog stanovišta - po drugi put; u unitarizmu, zato što je unitarista; u federalizmu, zato što je monarhista; u tradicionalizmu, zato što je avangardista; u avangardi, zato što je istoričan; u modernizmu, jer je nacionalista; u nacionalizmu, zato što je radikalno moderan. Nema društvene upotrebljivosti koja bi mogla upitomiti subverziju koja dolazi sa najvećim strancem srpske kulture.“


Milo Lompar je rođen 1962. godine u Beogradu. Završio je studije jugoslovenskih i opšte književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje predaje Srpsku književnost XVIII i XIX vijeka i Kulturnu istoriju Srba. Predsjednik je Zadužbine Miloša Crnjanskog.

Objavljene knjige: O završetku romana (Smisao završetka u romanu „Druga knjiga Seoba“ Miloša Crnjanskog), Moderna vremena u prozi Dragiše Vasića, Njegoš i moderna, Crnjanski i Mefistofel (O skrivenoj figuri „Romana o Londonu“),Apolonovi putokazi (Eseji o Crnjanskom), Moralistički fragmenti, Negde na granici filozofije i literature (O književnoj hermeneutici Nikole Miloševića); O tragičkom pesniku (Njegoševe pesme), Njegoševo pesništvo, Duh samoporicanja, Povratak srpskom stanovištu? Polihistorska istraživanja, Pohvala nesavremenosti, Sloboda i istina Crnjanski – biografija jednog osećanja.