ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

11-11-2019

Leblebija – bogat izvor minerala i vitamina

Leblebija obiluje bjelančevinama i proteinima, zbog čega predstavlja odličnu zamenu za meso i ostale životinjske proizvode. Takođe, u velikim količinama sadrži minerale (magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe) i vitamine (A, B6, B9, C). Jedna šolja leblebije ima više proteina, nego dva velika jajeta, dok kuvana leblebija ima gotovo duplo više gvožđa od iste količine mesa.

Leblebija sirova (naut) je odlična za snižavanje holesterola, stabilizuje šećer u krvi, smanjuje rizik od nastanka brojnih hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i karcinom; reguliše probavu; pozitivno deluju na nerve i opuštanje; sprečava nastanak osteoporoze; pomaže kod izbacivanja sulfata iz krvi, koji se koriste za konzerviranje namirnica u prehrambenoj industriji.

Preporučuje se svim trudnicama i dojiljama, jer jedna šolja leblebije ispunjava skoro 50% njihovih dnevnih potreba za folnom kiselinom. Leblebija stvara dugotrajniji osećaj sitosti i zbog toga je idealna za mršavljenje.



Sastav:
Leblebija sirova (naut) obiluje mineralima (gvožđe, magnezijum, kalijum, cink, kalcijum, natrijum) i vitaminima (A, B6, B9, C). Kuvana leblebija ima gotovo duplo više gvožđa od iste količine mesa.

Nutritivne vrijednosti na 100g:
Energetska vrijednost: 175 kcal
Ukupne masti: 2,5g
Ukupni ugljeni hidrati: 27,5g
– od kojih su šećeri: 0g
Vlakna: 13,8g
Protein: 8,75g
Kalijum: 368mg
Kalcijum: 50mg
Magnezijum: 60mg
Natrijum: 11mg
Gvožđe: 2,70mg
Cink: 1,5mg
Vitamin A: 62IU
Vitamin B6: 0,4mg
Vitamin B9: 155mcg
Vitamin C: 1,5mg

Sve nutritivne vrijednosti su preuzete sa zvaničnog sajta USDA.

Način upotrebe: Leblebija sirova (naut) najviše se upotrebljava za pripremu kuvanih jela. Sa Bliskog istoka nam dolaze jako ukusna jela, kao što su humus i falafel.

Za pripremu kuvanih jela, potrebno je znati da je količina sirove leblebije jednaka njenoj duplo kuvanoj količini, što znači da će vam za neki recept biti potrebna pola šolje sirove leblebije da biste dobili šolju kuvane. Takođe, pre kuvanja najbolje je ostaviti sirovu leblebiju preko noći da odstoji u hladnoj vodi kako bi se brže i lakše skuvala.

Ako ste vegetarijanac ili vegan, trudite se da vam ishrana bude što raznovrsnija i obavezno kombinujte leblebiju sa integralnim žitaricama, jer takav obrok ima sve potrebne aminokiseline.