ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-08-2014

Izložba Peđe Rakićević

U budvanskoj Modernoj galeriji 21. avgusta u 21 čas biće otvorena izložba slika akademskog slikara Peđe Rakićevića.

Peđa Rakićević je rođen 1872.godine u Prištini, završio je Akademiju umjetnosti u Prištini, odsjek grafički dizajn 1995. godine i na istom fakultetu magistrirao slikarstvo 1998. godine.

Godine 1996. Rakićević je postao član ULUS-a, od 2002. godine je član Pacific ART League of Palo Alto, California, i od 2003. godine član Berkley Art Center, California, USA.
Od 1999. godine provodi dvanaest kreativnih godina u San Francisku, gde specijalizira grafički dizajn na Foothill College, Los Altos, California, i digitalnu publikaciju na OICW, Menlo Park, California 2003 godine, gde biva potvrdjen od GATF / PIA (Graphic Arts Technical Foundation / Printing Industries of America).

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za umjetničko stvaralaštvo, uključujući UNICEF nagradu za Antiratnu tematiku.

Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, kako u Srbiji tako i širom svijeta.

...“Nedavno sam, pre svega par nedelja, ponovo došao u priliku da vidim Peđine nove slike. Na izložbi u Galeriji Kulturnog centra u Novom Sadu, predstavio je ciklus „Cerebrum forest“. Radi se o pejzažima, o nekoj vrsti subjektivnog pejzažizma, o slikama u kojima je umetnik polazeći od vaskolike prirode, „prelamajući“ utiske o njoj u sopstvenoj svesti, dospeo do autentične prirode slike. Dakle, viđeno i doživljeno je povod za slikarsku akciju. Zbog toga u ovim pikturalnim tvorevinama nije preporučljivo tragati za konkretnim motivima, za evokacijom postojećeg predela, za geografijom. Radi se o subjektivnim pejzažima, o „pejzažima duše“, o razotkrivanju vlastite osećajnosti. A da bi se ta osećajnost prikazala i pred posmatračem ovaplotila, umetnik je razvio suptilnu „strategiju“ diferenciranja likovnih elemenata unutar slike i forsiranja njihovog primarnog dejstva.“...dio teksta o Peđinim slikama Sava Stepanov.

Izložba će se moći pogledati do kraja avgusta 2014.godine.