ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

20-10-2016

II Turistički forum Crne Gore u Budvi

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u periodu od 19. do 22. oktobra u TN „Slovenska plaža“ organizuje II Turistički forum Crne Gore na kojem prisustvuju predstavnici turističkih organizacija iz zemlje i regiona.

Planirano je da tokom foruma turistički poslenici diskutuju o temama kao što su Upravljanje turističkom destinacijom i Razvoj specifičnih turističkih proizvoda u cilju osiguravanja “cjelogodišnjeg” turizma. Interesantnim panel diskusijama prisustvuju eminentni govornici, profesori, menadžeri i predstavnici privrede i lokalnih turističkih organizacija.

Sanja Vlahović, ministarka nauke u Vladi Crne Gore je u svom izlaganju istakla značaj sektorske saradnje, nauke i turizma, čemu svjedoče brojni interdisciplinarni projekti iz oblasti turizma koji su do sada podržani od strane Ministarstva nauke.

Profesor Slobodan Unković, istakao je da svaka turistička destinacija bila to država, regija ili grad, treba da razmišlja kako osigurati dugoročno održiv razvoj; da zna što je njen pravi turistički potencijal, da ima viziju i ciljeve kojima stremi. Bitno je, pored neophodnih smještajnih kapaciteta, ići ka povećanju potrošnje i iskoristiti sve elemente turističke ponude i raditi na međuregionalnom povezivanju. Istakao je da veću perspektivu razvoja u budućnosti posjeduje planinski turizam, u odnosu na primorje koje će i dalje biti u fokusu turističkih putovanja.

U ime organizatora Turističkog Foruma, NTO CG, prisutnima se obratila i direktorica, Željka Radak Kukavičić. Govoreći o daljim koracima u razvoju turizma i turističkog proizvoda ukazala je na važnost novog projekta, čija se realizacija očekuje u narednom periodu, kao što je izrada prve marketing strategije Crne Gore. Takođe, u svom daljem izlaganju istakla je da je za upravljanje destinacijom važno uvažavati i upravljati prirodnim resursima i kulturnim atributima, uključujući interese zajednice svake pojedine destinacije. Posao upravljanja turističkim destinacijama, danas postaje ne samo važna nego i neophodna pretpostavka za konkurentski i održivi razvoj turizma.
Prusutne su pozdravili i Renata Pindžo, pomoćnik ministra turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije i Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije Republike Srpske.

Drugog dana Foruma govoriće se o razvoju specifičnih turističkih proizvoda kao što su MICE turizam i sportski turizam koji značajno utiču na produženje turističke sezone. Ove segmente treba dalje razvijati i omogućiti da Crna Gora zauzme bolju poziciju na međunarodnom tržištu.