ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-07-2016

Grad teatar: Predstavljanje zbornika „Analiza diskursa – teorije i metode“

U ponedjeljak, 25. jula, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja književni program festivala „Grad teatar“ predstavljanjem zbornika radova Instituta za strane jezike iz Podgorice „Analiza diskursa – teorije i metode“ urednice Slavice Perović.

Dr Ivana Trbojević Milošević, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, u predgovoru zbornika je zapisala: „...Analiza diskursa: teorije i metode urednice i autorke Slavice Perović monografija je sačinjena iz pera devet autora okupljenih oko interesovanja za teorijske i istraživačke probleme analize diskursa u najširem smislu... Tačku konvergencije interesovanja svih autora čini diskurs kao takav, ali svaki autor uposebljuje svoju pažnju na neki njegov aspekt. Slavica Perović u tekstu, čitavoj naučnoj studiji zapravo, pod naslovom „Diskurs i stilistika ili diskurs kao odgovor na Jakobsonovo sramno zaostajanje“ postavlja referentni okvir ove knjige. Radovi koji slede grozdasto se ređaju oko uvodne studije Slavice Perović... Knjiga Analiza diskursa: teorije i metode, u celini gledano, naučno je štivo izuzetne vrednosti... Uređivačko umeće ovu knjigu čini tekstom koji ima odlike kontinuuma – pojma tako važnog u savremenoj nauci o jeziku i značenju. Iz te odlike proizlazi još jedan kvalitet ove knjige – a to je njena, sadržajem obezbeđena, prijemčivost za čitaoca, bilo da je tek u fazi lingvističko-istraživačke inicijacije ili u nekoj kasnijoj, kada se upusti u uvođenje drugih u krug jezičkih poslenika...“.

O zborniku govore prof. dr Slavica Perović, profesor Instituta za strane jezike i urednik izdanja i autor jednog od tekstova, prof. dr Ivana Milošević Trbojević, sa Katedre za anglistiku Filološkog fakulteta u Beogradu i prof. dr Igor Lakić, lingvista i vanredni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.