ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

26-07-2019

Dagnje za zdravo srce i krvne sudove

Dagnje su bogate i kalcijumom, jodom, natrijumom, kalijumom i folnom kisjelinom. Što je najvažnije, bogate su omega 3 masnim kisejelinama koje smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Dagnje imaju i vitamin A koji je značajan za reproduktivnu funkciju i kod muškaraca i kod žena, a takođe je neophodan za dobro funkcionisanje imuniteta, potreban je za održavanje normalne sluzokože i za normalan vid.

Dagnje su bogate gvožđem koje stvara citohrome, ćelijske enzime koji su važni jer daju energiju telu, obezbeđujući procese ćelijskog disanja. Istovremeno, gvožđe podstiče rast, otpornost na bolesti, sprečava nastanak zamora, održava koncentraciju i daje mentalnu svježinu i budnost.

Osim toga, ulazi i u sastav enzimskih sistema koji u jetri razgrađuju lijekove i toksine, učestvuje u sintezi enzima za proizvodnju neurotransmitera, hormonima sličnih supstanci, a i sintetiše određene hormone štitne žlijezde.

Dagnje imaju fosfor koji je zaslužan za hormonalnu ravnotežu jer upravo on uravnotežuje hormone u organizmu.

Kod kupovine dagnji ​​treba paziti na njihov miris koji bi trebao biti svjež, a nikako neprijatan, takođe bi trebale biti čvrsto zatvorene. Preporuka je da se potroše za 24 sata od kupovine. Prije termičke obrade treba ih dobro oprati, iščetkati i skinuti im dio kojim se drže za podlogu.

Danas vam donosimo brz i jednostavan recept za pripremu ovih ukusnih školjki.

DAGNJE U ULJU I VINU

Potrebno:

2 kg dagnji u školjci
0,5 dl bijelog vina
0,5 dl maslinovog ulja
1 glavica bijelog luka
1 vezica peršuna
2 kašičice kapara
prstohvat bibera


Priprema:

Dagnje spolja istružite, operite i provjerite jesu li sve svježe (one koje ne potonu u vodi, bacite).

U posebnoj širokoj a plitkoj posudi ugrijte maslinovo ulje, dodajte samo nakratko sitno nasjeckani bijeli luk, zatim dagnje i vino. Poklopite, te ostavite da se dinsta oko 10 minuta, uz češće protresanje posude. Nakon toga pospite dagnje sitno sjeckanim peršunom i kaprom i poslužite, uz kriške limuna i prepečeni hljeb.

Prijatno!