ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

20-03-2017

Ciklus filmova pod sloganom “Ex YU priče“

Od 20. marta do 1. jula 2017. godine, u bioskopu Cadmus Cineplex, prikazivaće se istorijski filmovi i filmovi o ratovima na ovim prostorima u prošlom vijeku.

U okviru ovogodišnjeg ciklusa "EX YU PRIČE", svi ljubitelji dokumentarnih filmova biće u prilici da pogledaju kvalitetne i autentične filmove o stradanjima u bivšoj Jugoslaviji.

Cijena individualne karte iznosiće 1 euro, dok je za mlađe od 18 godine i penzionere besplatno. Filmovi će se prikazivati u terminu u 13 časova.

NEDODIRLJIVI (2015) - 20.3.

BIRN-ov dokumentarac "Nedodirljivi", koji imenuje komandante koji su naredili napade na kosovska sela u okolini Peći 1999. godine, kao i odgovorne za operaciju prikrivanja zločina, odnosno prebacivanja tijela. U Beogradu se sudi jedanaestorici bivših pripadnika srpskih snaga, navodno umiješanih u ubistva, od kojih su desetorica optužena kao direktni počinioci. U februaru 2014. godine, njih devet je osuđeno na ukupno 106 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu u martu poništio tu presudu, navodeći da je "nerazumljiva i protivuriječna sama sebi", i naredio novo suđenje. Cijena karte 1 euro, a za mlađe od 18 godina i starije od 60 godina besplatno.



DUBINA DVA (2016) - 03.04.

Dugometražni dokumentarni film mladog beogradskog reditelja Ognjena Glavonića „Dubina dva“ o masovnim grobnicama u Srbiji u kojima su tajno 1999. godine pokopana tijela ubijenih Albanaca, kako bi se sakrili zločini počinjeni na Kosovu, imaće svjetsku premijeru na prestižnom berlinskom filmskom festivalu Berlinale.



CRNA NOĆ, CRNA BRAĆA - 14.04.

U selu Vraniću u Srbiji, 1943. godine, četnici su izvršili pokolj nad civilnim stanovništvom, a stradalo je 68 osoba pod sumnjom da sarađuju s komunistima. Autor filma zajedno s rođacima žrtava rekonstruira događaje i posjećuje članove obitelji koje su nastradale te noći. Nakon godina izgnanstva jedan sudilac pokolja se vratio iz emigracije i nastanio u susjednom selu.



BUĐENJE - 01.05.

Dugometražni dokumentarni film "Buđenje" rediteljke Irene Fabri., predstavlja mali omnibus o mladima u Srbiji i njihovom viđenju naše stvarnosti. Priča je sastavljena od video dnevnika troje mladih ljudi, koji nisu istomišljenici i kreću se u različitim krugovima. To su studentkinja kamere Marija, istoričar umjetnosti Vladimir i student diplomatije na Fakultetu političkih nauka Bane.



KUMANOVSKA BITKA - 15.05.

Kumanovska bitka vođena je u toku Prvog balkanskog rata, 23. i 24. oktobra 1912. godine u blizini Kumanova, između srpske i turske vojske. Bitka kod Kumanova bila je bitka u susretu, jer su obije vojske jurile jedna prema drugoj. Zbog jače koncentracije srpskih trupa, inicijative i hrabrosti vojnika i oficira Prve srpske armije, napad je odbijen, a bitka dobijena iznenada. Turska Vardarska armija bila je razbijena i povukla se ka Skoplju, Štipu i Velesu.



NEBO VISOKO, A ZEMLJA TVRDA - 29.05.

Dokumentarni film, snimljen u produkciji BHRT-a i Kulta B, pokazuje šta danas znači živjeti u Prijedoru. Sa stanovišta događaja iz prošlosti, film prikazuje perspektivu zbližavanja ratom razorenih odnosa građana Prijedora. U žiži interesovanja su stanovnici nesrpske nacionalnosti, preživjeli logoraši koji su se vratili u svoj rodni grad, uprkos stravičnim iskustvima. Film reflektira njihove zahtjeve, misli i osjećanja upućene kako stanovnicima srpske nacionalnosti, tako i vlastima u gradu Prijedoru, kao i samu reakciju istih. Jedna grupa mladih srpski aktivista pokušava da razbije taj „zid šutnje koji još uvijek vlada unutar srpskog stanovništva. Režiseri i koproducenti: Amela Maldošević, Erich Rathfelder i Philippe Deprez.

MUNIRA - 12.06.

Film „Munira” u režiji Rudi Urana je jedinstvena priča o izuzetnoj bosanskoj ženi Muniri Subašić. Njen svakodnevni i skromni život, pun ljubavi, i njena sudbina promijenili su se preko noći i doveli je u novi i nepoznati svijet, gdje, uprkos mnogim preprekama, pronalazi svoj put. Munira simbolizira desetine hiljada žena koje su preživjele genocid u Srebrenici. U potrazi za istinom i pravdom, uz iskrene želje i čvrstu volju, bez ikakvog straha ili sumnje, postala je prva dama i moralni autoritet na Balkanu.



STRANAC IZNUTRA (2015) - 26.6.

"Stranac iznutra" je filmska dokumentarna priča o putovanju autorke preko cijelog Kosova i Metohije do Koleleča, sela u Kosovskom Pomoravlju iz kog potiče njena majka. O životu na KiM svedoči kroz pisma-dnevnike upućena mladoj prijateljici Kristini i priče ljudi Srba i Albanaca koje na tom putu sreće, kao rođaka koje nije videla od detinjstva.



SPORAZUM (2013) - 01.07.

Dokumentarni film "The Agreement" (Sporazum), rediteljke Karen Stokendal Poulsen o tehničkom dijalogu Beograda i Prištine. Film, koji traje 58 minuta, prati tok razgovora koji je pod okriljem EU vodio Robert Kuper, a u kojima je sa jedne strane stola sedeo Borko Stefanović, a sa druge Edita Tahiri. "Istorija se piše dok glavni pregovarač EU Robert Kuper pokušava da postigne dgovor o stabilnom suživotu Kosova i Srbije.