ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

18-08-2017

Belić: Jako me raduje susret sa budvanskom publikom

Milija Belić, srpsko-francuski multimedijalni umetnik, jedan od najeminentnijih predstavnika geometrijske apstrakcije u evropskim okvirima i šire, predstaviće svoje radove prvi put samostalno u Crnoj Gori, od 19. avgusta do 2. septembra u budvanskoj Modernoj galeriji, u okviru obilježavanja 45 godina postojanja galerije.

Nakon Pariza, Oklanda, Grenobla, Kine, Beograda, drago mi je što ću svoje radove predstaviti i budvanskoj publici, istakao je Belić gostujući u Radio Budvi.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo i velika čast što mogu da se predstavim sa većim brojem radova. Biće ih ukupno 45, što slika, što skulptura, a biće i nekoliko video radova, U pitanju su kompjuterske animacije, koje su programirane i relaizovane zahvaljujući savremenoj tehnologiji”, kazao je Belić, dodajući da, će čovijek kao osjećajno biće uvijek umjeti da izrazi svoja osjećanja čak i preko moderne tehnologije.

Izložba će biti otvorena sjutra, u Modernoj galeriji u Starom gradu, sa početkom u 21h, nakon ćega će biti održana i promocija Belićeve najnovije knjige “Izazov modernosti” u izdanju beogradskog “New Momenta” i izdavačke kuće “Arhipelag”.

“Knjiga je namijenjena najširoj čitalačkoj publici, kao i što sam naziv govori. Dakle, radi se o likovnoj umjetnosti u ovom našem vremenu, i to je prije svega pitanje koje je mene kao stvaraoca ineresovalo, a to je, kako umjetnik može i kako treba da odgovori na ovo naše moderno vrijeme sa svim što nosi, sa novim tehnologijama, sa novim senzibilitetom, i ja mislim da sam jedan dio odgovora pronašao i ponudio u ovoj knjizi”, istakao je Belić.

Izložbu če otvoriti profesor dr Ratko Božović, a o knjizi će govoriti istoričar umetnosti Petar Ćuković i profesor dr Ratko Božović, ujedno i pisac predgovora.



Na zatvaranju izložbe 1. septembra biće upriličen modni performans pod nazivom “Crveno i crno“ Mire Odalović, koja inspiraciju pronalazi upravo u geometrijskoj apstrakciji i u radovima Milije Belića. Kustos projekta Senka Subotić izložbu već najavljuje kao događaj sezone.

Milija Belić već više od tri decenije uspješno gradi svoju karijeru, kako umjetničku tako i u oblasti teorijskog rada. Doktorirao je umjetnost i nauke o umjetnosti na Sorboni prije više od dvije decenije. Od prošle godine je i član najužeg Komiteta pariskog likovnog Salona ”Réalités Nouvelles”, apstraktne umetnosti koji postoji već 70 godina.

Opširnije u Budvanskoj hronici u 17.30h.