ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

11-08-2022

Večeras i sjutra veče kiša meteora

Kiša meteora večeras i sjutra veče na nebu će dostići svoj vrhunac! Ovaj spektakl svake godine milione ljudi širom svijeta izmami da pod vedrim nebom posmatraju "kišu zvijezda padalica".

Foto: Pexel

Astronomi procjenjuju da će najaktivnija noć za kišu meteora biti 12. na 13. avgust, ali i upozoravaju na sve veće svjetlosno zagađenje koje otežava posmatranje noćnog neba.
Na svom putu oko Sunca Zemlja često prolazi kroz djelove gdje se nalaze mala tijela, nalik na kamenčiće, koji su u astronomiji poznati kao meteoridi. Iako iz naše perspektive izgledaju kao nezaboravni svjetlosni efekti na nebu, ova pojava predstavlja jednu vrstu oluje koja se dešava usled raspadanja kometa.

"Ta mala tijela, ti kamenčići uleću u Zemljinu atmosferu. Zbog trenja sa vazduhom oni se usijaju i mi tu pojavu vidimo kao sjajan trag. Ta pojava se naziva meteor. U narodu je poznatija kao 'zvezda padalica'", objašnjava za RTS Jovan Aleksić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Meteorski rojevi se javljaju tokom cijele godine. Ovog mjeseca prisustvovaćemo kiši meteora poznatih kao Perseide, čiji se maksimum očekuje oko 11. i 12. avgusta.

Mogu se jasno vidjeti i golim okom, pa vrijedi pogledati u nebo tokom vedrih avgustovskih noći.

"Problem kod meteora je što se brzo kreću i samim tim što se brzo kreću oni jako brzo bježe iz vidnog polja teleskopa. Nije ih lako ni slikati. Ja, recimo, do sada nisam uspio nikad da slikam meteor", navodi Mihailo Racković iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Svjetlosno i atmosfersko zagađenje umnogome otežava posmatranje takvih prizora, pa i ne čudi što su na problem zagađenja veštačkom svetlošću prvi počeli da upozoravaju astronomi.

"Svjetlosno zagađenje znači da u Beogradu blješti od vještačkih izvora svjetlosti, a naravno tu je i atmosfersko zagađenje, puno smoga. Preporučujemo gledaocima da uvijek takve svari posmatraju van urbanih sredina, van svjetlosnog i atmosferskog zagađenja gdje je tamno i čisto nebo", dodaje Aleksić.

Zabrinjava to što veliki broj stanovnika Zemlje, zbog svjetlosnog zagađenja, uopšte nema priliku da jasno vidi kako noćno nebo zaista izgleda. To, prema svemu sudeći, postaje privilegija.