ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-06-2023

Već mjesecima bez isplata iz Alimentacionog fonda, Zakon se vraća pred poslanike

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obavijestio je Skupštinu Crne Gore da ne može da potpiše ranije usvojene zakone, jer njegov prethodnik Milo Đukanović nije proglasio te akte u roku predviđenom Ustavom. Jedan od zakona koji čeka na potpis predsjednika je i izmijenjeni Zakon o privremenom izdržavanju djece, kojim je predviđeno dalje funkcionisanje Alimentacionog fonda. Iako je taj akt, u prvoj verziji, stupio na snagu 1. novembra, svega dvadesetak roditelja je uspjelo da ostvari pravo na zaostale alimentacije.



Nakon višemjesečnog čekanja da centri za socijalni rad donesu rješenja i zahtjeva građanima da dopune dokumentaciju iako to nije bilo zakonski predviđeno, nadležni iz Ministarstva finansija su, na osnovu mišljenja Zaštitnika imovinsko – pravnih interesa Crne Gore, odlučili da obustave primjenu Zakona, odnosno isplate iz Alimentacionog fonda. Izmjenama tog akta, kada stupi na snagu, više neće biti moguća isplata alimentacija za prethodni period, već se retroaktivnost odnosi samo na dokazivanje kako bi neko ostvario to pravo. Pored toga, kao jedan od obaveznih dokaza za ostvarivanje prava iz Alimentacionog fonda ubuduće će biti i rješenje javnog izvršitelja.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore, odredbom člana 94 Ustava Crne Gore utvrđena je obaveza proglašavanja zakona od strane predsjednika države i definisani su rokovi za izvršavanje te obaveze.

Tako je, kako se navodi, propisano da je predsjednik Crne Gore dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Stavom 2 istog člana, utvrđena je dužnost predsjednika da proglasi ponovo izglasani zakon.

“Uvidom u dokumentaciju nakon preuzimanja dužnosti Predsjednika Crne Gore, konstatovano je da bivši predsjednik nije u propisanim rokovima proglasio dostavljene zakone niti je iste vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, a u slučaju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi – nije proglasio ponovo izglasani zakon. Pored navedenog, bivši predsjednik nije službenim putem obavijestio Skupštinu Crne Gore o razlozima za nepostupanje po dostavljenim zakonskim tekstovima”, navodi se u saopštenju Milatovićevog kabineta.

Kako pojašnjavaju imajući u vidu da je nečinjenjem bivšeg predsjednika došlo do proteka rokova predviđenih Ustavom Crne Gore, ali i činjenicu da Ustavom nijesu određene nadležnosti koje Skupština može vršiti, nakon raspuštanja, predsjednik Milatović konstatuje da bi postupanje na način koji Skupština zahtijeva, bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona.

(roditelji.me)