ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

05-12-2022

Najpopularnija biljka tokom praznika: Kako se čuva BOŽIĆNA ZVIJEZDA?

Božićnu zvijeezdu svi vole zbog prelepih crvenih vrhova za koje kažu da su najbogatiji praznični cvjetovi.Foto: House beautiful

Ono što mnogi ne znaju jeste da najljepši deo ove sobne biljke nijesu cvjetovi, već ukrasni listovi, dok cvijet čine one sitne zelenožute bobice u sredini.

Gornji crveni listovi su izuzetno dekorativni, a mogu biti i roze i žuti. Donje lišće je zelene boje. Poinsetija, kako glasi baštovansko ime ove omiljene biljne vrste, može biti i krem bijela. Ime je dobila po Džoelu Poinsetu koji je poslao prve biljke iz Centralne Amerike u Filadelfiju. Tamo su počeli da je razmnožavaju i reklamiraju kao ukras za Božić i Novu godinu.

Meksička legenda kaže da je jedna siromašna djevojčica poželjela da ukrasi oltar u crkvi pred Božić, a imala je samo neki korov koji je ubrala kraj puta. Pred okupljenim vjernicima, on se čudom pretvorio u prelijepu biljku tamnozelenog i crvenog lišća - poinsetiju.

Božićna zvijezda voli svijetlo mesto, ali je treba zaštititi od direktnog sunca. Važno je da ne bude u pretoploj prostoriji - maksimum neka bude 20 stepeni, a prijaće joj i niže od toga. Najgore što možete da uradite jeste da poinsetiju stavite u blizinu radijatora. Nemojte je ni pomjerati s mjesta na mjesto, jer može odbaciti cvijet.

Biljka se zaliva jednom nedeljno, a prihranjuje jednom mjesečno, tečnim đubrivom. Ako je njegujete ispravno, biće vam puna ukrasnih listova sve do februara ili marta. Tada će ući u period mirovanja, pa se nemojte uplašiti kad odbaci listove.

Skratite joj izbojke na dužinu od oko 10 do 15 centimetara. U proljeće je presadite u novi supstrat i iznesite na balkon ili u baštu, s tim što mora biti stavljena u sijenku. Prihranjujte je svake dve nedelje.

Svako može da razmnoži poinsetiju ako zna par važnih pravila. Prvo, kad se grančica dužine oko 10 cm odsječe, treba je potopiti u toplu vodu na par sati. Zatim se gračica pospe hormonom za ožiljavanje, pa zasadi u mejšavinu zemlje i peska. Pelcer mora da bude na sobnoj temperaturi.

Biljka sa koje je uzet pelcer može da strada ako se ne zaštiti kako treba. To se postiže pepelom od cigarete. NJime treba posuti mjesto reza kako bi zasušilo.