ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

06-12-2022

„Krvave svadbe“ u nedjelju na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

U nedjelju, 11. decembra, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena predstava „Krvave svadbe“ Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukcija JU „Grad teatar“ iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.


Foto: Grad teatar Budva

Povodom premijernog izvođenja Krvavih svadbi, Igor Vuk Torbica, reditelj, osvrnuo se na razloge izbora ovoga teksta: „Htio sam odmah da pronađem tekst zbog kojeg bi me mnogi na prvom mjestu upitali – nama rediteljima veoma dobro znano pitanje – Šta ćeš sa tim danas?. Već sam imao i spreman odgovor, da me ne zanima to danas, da, ako svakoj stvari koju činimo moramo naći i trenutno uzemljenje i utemeljenje u neposrednom sad i ovdje, onda k vragu sa cjelokupnom umjetnošću. Htio sam pozvati ljude da na trenutak prestanu da misle iz sopstvenog pakla subjektiviteta. Da puste znanje i da osjete. Da nekom drugom centru, a ne onom cerebralnom, dozvole da primi jedno djelo. Da umire buku svojih misli i da prije svega slušaju i osjete”.

„Krvave svadbe“ su premijeru imale na XXXII festivalu „Grad teatar“, a zatim su nastavile svoj pozorišni život na sceni koproducenta i na gostovanjima u pozorišnim kućama i na festivalima regiona. Po mišljenju stručne javnosti i dodijeljenim nagradama, ovo je jedna od najuspješnijih predstava iz produkcione djelatnosti „Grada teatra“.

Ana Tasić je u svom osvrtu na predstavu zapisala: „Iako tragična u svojoj osnovi, Lorkina drama u ovoj magično estetizovanoj, vanserijskoj predstavi Igora Vuka Torbice proizvodi neobičnu vedrinu. Uprkos tragičnom raspletu, istinska ljubav je razbila neprirodno podignute zidove, označavajući trijumf slobode“, dok je Maja Mrđenović istakla: „Reditelj Igor Vuk Torbica na scenu je donio upečatljivo i vrijedno, stilizovano, minimalističko, dramsko-muzičko-poetsko čitanje komada“.


Foto: Grad teatar Budva

Na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu Milica Grujičić je dobila nagradu „Ardalion“ za najbolju žensku ulogu. Na MIT festivalu u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju, publika je nakon glasanja izabrala „Krvave svadbe“ za najbolju predstavu. Na Bijenalu crnogorskog teatra u Podgorici je Igoru Vuku Torbici dodijeljena nagrada za najbolju režiju, Varji Đukić za nabolju žensku ulogu, a Vladimiru Pejkoviću za najbolju muziku. Igor Vuk Torbica nagrađen je i nagradom „Grad teatar“ za doprinos pozorišnom stvaralaštvu za 2017–2018. godinu, dok je autorskom timu predstave 2022. god. dodijeljena Nagrada Bijenala scenskog dizajna za scenski dizajn predstave u cjelini.
U selekciji Bijenala crnogorskog teatra predstava „Krvave svadbe“ je izvedena u „Zetskom domu“, tako da je ovo i prvo gostovanje na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pored Igora Vuka Torbice, reditelja predstave, autorski tim čine Branko Hojnik, scenograf, Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf i Vladimir Pejković, kompozitor. U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Otašević, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.