ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Šta vidjeti i raditi >> Manifestacije

Manifestacije

Pozorišne predstave, koncerti  klasične muzike, horske, književne i pjesničke večeri, likovne izložbe  su međunarodne manifestacije, svečanosti i igre na otvorenom koje je Budvi donio Grad teatar.

Poznata budvanska manifestacija traje već 25 godina. Budva Grad teatar obično počinje u julu a završava se sredinom avgusta.

Uz gostovanja uglednih pozorišnih ansambala kako domaćih tako i iz susjednih zemalja i svijeta, Budva je tokom ljeta i internacionalna prijestonica najuglednijih stvaralaca. Uz  brojne pozorišne predstave odvijaju se i brojni koncerti istaknutnih domaćih i svjetskih ansambala i najuglednijih reproduktivaca klasične muzike. Ne izostaju ni brojne likovne manifestacije u budvanskim galerijama.. Višegodišnju tradiciju ima i u svijetu znameniti Trg pjesnika, takođe u sklopu manifestacije Grad Teatar, koji ljeti okuplja najuglednije domaće i inostrane pisce.

Kulturno ljeto u Budvi  svake godine obilježava i muzička manifestacija Music festival Budva koja se održava svake godine uz drevne budvanske zidine i koji svake godine ostvari veliki broj novih hitova. Poslednjih godina ova manifestacija ima čast da sarađuje sa sve većim brojem gostiju iz susjednih i zemalja šireg mediteranskog okruženja.

Turisti zainteresovani za kulturu i umjetnost, osim velikog broja različitih likovnih izložbi, koncerata ozbiljne muzike i obilja drugih programa, mogu posjetiti  i manifestaciju „Budvanska noć“ u julu, „Petrovačku noć“ u avgustu,a  na kraju  ljeta tradicionalnu  ribarsku feštu „Dan širuna“.

Takodje veliki je i broj zabavno-muzičkih sadrzaja koji se organizuju u većini budvanskih hotela, motela ili restorana.

Značajno je navesti da je Budva poslednjih nekoliko godina domaćin i Velikog karnevala u maju, te „Internacionalnog  festivala plesa“ u junu. 

Za ljubitelje jazz muzike, tople petrovačke noci uljepšao je  Petrovac Jazz festival koji pored raznih performansa i koncerata održava radionice, izložbe i druge alternativne i edukativne programe.