ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Šta vidjeti i raditi >> Atrakcije

Atrakcije

Stari grad

Glavna znamenitost Budve je kompleks Starog Grada okružen drevnim bedemima. Ovdje je sačuvana primorska Citadela iz XV vijeka koja se nalazi u juznom djelu starog Grada, podignuta na ruševinama ranijih utvrdjenja iz prehodnih vjekova. Svojevrsna gradska tvrdjava kojoj se cesto mijenjao i oblik i velicina, danas je prava znamenitost Budve podešena za potrebe kulturnih manifestacija budvanskog Grada teatra. Zaista je pravo uzivanje posmatrati ispred Citadele kulturne manifestacije,čuvene drame naših i svjetskih pisaca, jer na tom istom mjestu su se odvijale istorijske drame.

Sveti Stefan

Sveti Stefan u svijetu poznat po svojoj ljepoti, arhitekturi, komforu i plažama je mjesto istorije pomješano sa skladnim I prelijepim prirodnim okruženjem. Ulice, zidovi , krovovi I fasade zadržali su svoj istorijski izgled , dok su enterijeri kuća uređeni modernim sadržajima. Sveti Stefan atraktivna kombinacija drevnog I luksuznog ambijenta, I predstavlja najluksuznije ljetovalište u Crnoj Gori. Zbog svoje jedinstvenosti , Sveti Stefan je postao izuzetno poznat, zbog čega je u “National Geographic Traveler “- u proglašen za jedno od “50 Places of a Lifetime”.

Tvrđava Kosmač

U blizini Budve pored sela Brajići,na nadmorskoj visini od 800 m nalazi se tvrđava Kosmač. Tvrđava je izgrađena između 1841-1850. godine I sastoji od prizemlja , sprata i velikog podruma , cijela gra]evina zauzima površinu od 1064m2. Kosmač,nekad austrijska tvrdjava koja je predstavljala granicu izmedju Austrougarske i Crne Gore,danas je posebno mjesto koje obilaze svi turisti koji posjete Crnu Goru. Kosmač se nalazi u vlasništvu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika culture Crne Gore. 

Ostrvo Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola je najveće na južnom dijelu Jadranskog mora. Dužine je 2km i svojim položajem zatvara Budvanski zaliv, a od njega prema Slovenskoj plaži pruža se plićak – tunja, koja je u vrijeme osjeke duboka svega 0,50 m. Za ovaj plićak postoji legenda da Sv. Sava krećući za Svetu goru iz Budve, nije mogao da se ukrca na brod zvog velikih talasa pa je bacio nekoliko kamena i napravio plićak preko kojeg je prešao i ukrcao se na galiju.