ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-06-2023

(VIDEO/FOTO) Svečano otvoren “Jadranski festival igre – Budva 2023”

Premijernim izvođenjem baletske predstave "Mediteran", Crnogorskog baletskog ansambla Muzičkog centra Crne Gore, svečano je otvoren Jadranski festival igre - Budva 2023. Koreografiju za predstavu je uradila Saša Evtimova, režiju potpisuje Aleksandar Vujović, a autorsku muziku Srđan Bulatović i Darko Nikčević. Video dizajn Siniša Radulović, a asistent koreografa je Ksenija Sinđić.


Foto: Mediabiro

Publika je aplauzom pokazala veliko oduševljenje ovom plesnom predstavom. Sami organizatori Jadranskog festivala igre, predstavnici Turističke organizacije Budva su istakli da je ovo veliko otvaranje pokazatelj uspjeha koji tek čeka novu kulturnu manifestaciju uvrštenu u ponudu crnogorske metropole turizma.


Foto: Mediabiro

“Ovo je prvi festival ovakve vrste koji Budva dobija. Nakon premijerne večeri imamo osjećaj da će Jadranski festival igre stvarno da zaživi i oplemeni ove zidine. Cilj je bio da se pokretom prevaziđu jezičke barijere, te smo u publici mogli vidjeti mnogo stranih gostiju iz različitih zemalja svijeta, kojima je bilo uživanje da gledaju ovaj balet, uživaju u pokretu, predivnoj muzici Bulatovića i Nikčevića, Unutar ovih zidina koje broje skoro tri milenijuma, festival pokreta i muzike će biti jedno pravo malo bogatstvo i dragulj,” ispričala je predstavnica TO Budva, Tijana Kotarac.



Veliku čast što je ovaj značajni festival otvoren upravo predstavom njihovog baletskog ansambla iskazali su predstavnici Muzičkog centra Crne Gore. Poslovna direktorica ove istaknute kulturne institucije, Isidora Damjanović kazala je da je zadovoljstvo veće što se predstava odigrala baš u Budvi, kao gradu prepoznatom po značajnim festivalima kulture.

“Sudeći po reakcijama publike čini se da smo ispunile očekivanja. Uložili smo veliki trud u svakom smislu. Ovu predstavu je pratio i koreografski i pedagoški rad nekoliko recentnih pedagoga iz regiona. Zaista mislim da je ovo predstava koja će živjeti. Show must go on,” poručila je Damjanović.



Članica Crnogorskog baletskog ansambla Muzičkog centra Crne Gore, Kristina Mrkić oduševljena je reakcijom publike, te je sigurna da je publika osjetila sve što su koleginice balerine i on ana sceni dočarale pokretom.

“Mislim da se po reakcijama publike vidjelo da ih je nastup dotakao i da razumiju koliko je prostor Mediterana predivan i koliko on nudi, koliko je nudio kroz istoriju i koliko će tek da ponudi. Htjeli smo da predstavimo kulturne migracije koje oblikovale prostor Mediterana i mislim da smo to uspjele da dočaramo pokretom kako smo to najbolje mogle. Balet je jedna divna umjetnost pomoću koje možemo da predstavimo sve stvari kroz pokret, pa tako i ljepote naše zemlje, što smo upravo uradili izvođenjem predstave “Mediteran”, ispričala je baletska igračica, Mrkić.



Nakon osnivanja Crnogorskog baletskog ansambla, Jadranski festival igre je još jedan značaj korak ka popularizaciji plesne umjetnosti u Crnoj Gori. Značaj ove predstave i samog festivala prepoznala je i Dušanka Gradiški Ivanov, baletski pedagog, koreograf i režiserka, koja živi i radi na Floridi.

“Mogu da kažem da se predstava gleda u jednom dahu, od početka do kraja. Ima početak, razvoj, gradaciju i kulminaciju. Muzika je predivna, koreografija, pokreti se slivaju iz jednog u drugi, Ovo je praznik za sva čula,” ispričala je Gradiški Ivanov nakon odgledane predstave.



Praznik za sva čula se u Budvi nastavlja već večeras. U okviru dugog dana Jadranskog festivala igre sa početkom od 21h na prostoru između crkava biće upriličeno Veče jugoslovenske filmske muzike.

“Sa nama će biti legendarni Dado Topić, koji će pjevati muzičke hitove iz filmova kojima je on dao svoj veliki doprinos. Biće tu i Jelena Gavrilović, Dušan Svilar, Zuzi Zu, a program će voditi Dragana Mićalović. Jadranski revijski orkestar, specijalno sastavljen za ovu priliku, će uživo izvoditi najpoznatije filmske teme bivših jugoslovenskih prostora,” najavila je Kotarac.

Festival će trajati do 27. juna do kada će Budvani i mnogobrojni posjetioci imati priliku da uživaju u pažljivo pripremljenom muzičko-plesnom programu. Već 12. juna publika će imati priliku da se prepusti baletskom performansu Balkan Dance Project, a dan kasnije da posjeti izložbu fotografija Jelene Janković pod nazivom “Igra mora”.


Foto: Mediabiro

Festival će 15. juna ugostiti i baletsku predstavu “Plamteća voda” HNK “Ivan pl. Zajc Rijeka”. U sklopu muzičkog ciklusa “Igra Jazz-a” nastupiće makedonska grupa “Leb i sol”, hrvatski sastav “Cubismo” i ruski saksofonista Oleg Kireyev.

Plesni program se nastavlja baletom “Perpetum mobile” MN Dance kompani, dok je sam kraj festivala rezervisan za dvije velike koprodukcije Turističke organizacije opštine Budva. Spektakularnu operu “Maratonci trče počasni krug” rađenu u saradnji sa festivalom “Isidora Žebeljan” publika će imati priliku da pogleda 24. juna, dok će 27. biti izvedena senzacionalna koprodukcija TO Budva i Bitef teatra, balet “Skenderbeg, srpski plemić”.


Izvor: Mediabiro