ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-12-2022

(VIDEO) Bogatstvo biodiverziteta Crne Gore - južna regija

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore u saradnji sa Solutions4You nastavlja sa misijom promocije prirode Crne Gore putem BioVal filmova o vrijednostima biodiverziteta tri regiona.

Foto: printscreen

CZIP je u okviru projekta "BioVal - biološka raznolikost", koji je podržan od strane Evropske Unije, Vlade Crne Gore i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, izradio tri promotivna videa, koja na slikovit i naučno-popularan način gledaocima približavaju bogatstvo biodiverziteta Crne Gore.

"Naša želja je da se sa ovim prirodnim vrijednostima upozna što veći broj građana i građanki, te nakon filmova o sjeveru i centru CG, predstavljamo poslednji film o južnom regionu", naveli su iz CZIP.


Video: CZIP

"Neraskidiva veza između morskih obala i planina, slatke riječne vode i slanog mora, čini srž i suštinu primorske regije. Značajna staništa poput pješčanih dina koje se izdižu sa ulcinjske obale, tršćaka i blatnjavo-glinenih rubova kanala solane sa plavnim šumama, od neprocjenjive su važnosti za živi svijet, a pogotovo za ornitofaunu. Tik ispod zelenih maslinjaka Valdanosa skrivene su i morske pećine, potencijalni dom morske medvjedice, a područja poput Tivatskih solila i Ade Bojane značajna su za odmor i ishranu ptica na njihovoj migraciji. Južni region obiluje najraznovrsnijim staništima, što uslovljava i visok diverzitet biljnih i životinjskih vrsta, te film upravo prikazuje vrijednosti ovog dijela Crne Gore", kazala je Nevena Petković, projektna koordinatorka u CZIP-u.

Pomenuti filmovi premijerno su prikazani 28. oktobra 2022. na otvaranju izložbe fotografija "BioVal - na valovima prirode" u Dvorcu Petrovića u Podgorici. Premijera je, uz izložbu fotografija, zvanično bila i poslednja projektna aktivnost, čime je nakon 21 mjesec obilježen kraj BioVal projekta. Projekat je počeo u februaru 2021. godine, a omogućio je realizaciju brojnih aktivnosti, kako onih koje CZIP tradicionalno sprovodi, poput prstenovanja ptica na Marezi, tako i mnogih novih.

Tokom BioVal projekta održane su na desetine radionica u vrtićima i školama i edukovali na stotine đaka, pripremljene si tri edukativne brošure koje na prijemčiv, jednostavan način upoznaju čitaoce sa vrijednostima biodiverziteta, značajnim staništima i biljnim i životinjskim vrstama u CG. Organizovano je tradicionalno prstenovanje ptica na edukativnoj stanici Mareza u trajanju od 17 dana. Prisustvovalo je više od 500 učesnika, a prstenovano 1674 jedinke, i time postavljen novi rekord. Učestvovali su u kampanji Evropske kuće o biodiverzitetu kroz organizaciju izleta za osnovce, a za pobjednike online kviza obezbjedili 4 Minox dvogleda.
.
"Podstakli građane da učestvuju u građanskoj nauci kroz “Ćukovanje” - prebrojavanje sove ćuk na teritoriji Podgorice i “Bubo night” - prebrojavanje velike ušare na Rumiji i primorju. Razvili smo alat za učešće u građanskoj nauci - mobilnu aplikaciju BioVal - Urbana priroda, sa ciljem upoznavanja biljnih i životinjskih vrsta gradskih sredina i prikupljanje važnih podataka od strane građana. Kroz tri specifična poziva na akciju (Call To Action - CTA) pozvali smo škole, institucije, kompanije, NVO i stanovništvo da nam pokažu na koji način recikliraju, a najvrednije i najkreativnije nagradili sadnicama, izletima, reciklažnim kantama i dječjim biciklima. Organizovali kamp za mlade u Crkvičkom polju i školu u prirodi na Prokletijama. Pripremili 3 filma o bogatstvu prirode sjevernog, centralnog i južnog regiona Crne Gore. Putem društvenih mreža sproveli smo “Da li ste znali” kampanju, gdje smo kroz simpatični vizuelni materijal prikazali zanimljivosti iz svijeta prirode i njenih stanovnika. Kampanja je bila upotpunjena i sa 8 bilborda koji su pratilli ovu priču", saopšteno je iz CZIP.