ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

12-01-2022

Uspješna godina za Narodnu biblioteku Budve

Jedna od najstarijih institucija kulture u našem gradu JU Narodna biblioteka Budve u godini za nama realizovala je 70 književnih programa, tri festivala, dva online programa i brojne druge sadržaje.


Foto: Arhiva

"Prethodna godina uprkos svemu bila je jako produktivna,
samim tim jer smo imali više od 70 književnih programa, i sigurno dva ili tri puta više učesnika, a tu su bili i posjetioci koji su željno očekali da nastavimo programe i naše aktivnosti u biblioteci koje su građani Budve navikli u prethodim godinama. Svakog mjeseca barem po dva ili tri događanja. Što se tiče radionice, nismo bili prethodnih godina u mogućnosti da nastavimo da realizujemo zbog pandemijske situacije, ali ako okolnosti budu dozvoljavale nastavićemo i sa tim. Zadovoljni smo svakako realizovanim programima i učesnicima, samim tim jer smo predstavili mnoge pisce i stvaraoce koji su zavrijedili veoma značajne nagrade koje uprkos svemu opstaju. Imali smo tri književna festivala, vjerujem da ćemo ove godine imati i četvrti festival stripa koji se u okviru Narodne biblioteke Budve realizuje jer organizujemo i školu stripa u prostorijama biblioteke", kazala je za Polis Stankom Stanojević, PR ​JU Narodne biblioteke Budve.


Foto: Printscreen

Stanojević je kazala da su uprkos turbulentnoj godini kada je u pitanju pandemija koronavirusa ipak uspjeli da ostvare program rada i da godinu uspješno privedu kraju.

"Mi smo u martu mjesecu započeli na način obilježavajući 8. mart i obilježavajući 21. mart Svjetski dan poezije. Međutim, krajem marta i početkom aprila nastavili smo uživo programe jer su se tada stekle aktivnosti i do kraja juna smo imali sve te programe uživo. Veoma dosta programa, plus dva književna festivala u aprilu "Male morske pjesme i priče" i festival koji je realizovan na otvorenom "Pod feral" u junu 2021. plus drugi programi u Narodnoj biblioteci Budve. Onda smo imali pauzu kada smo taj fokus književnih dešavanja premjestili u Petrovcu u okviru književne komune koju je uređivao i vodio pisac Đorđe Gregović. Tada su se predstavili značajni pisci iz regiona, pa ponovo u avgustu mjesecu ovdje između zidina Starog grada književni festival "Ćirilicom" da bismo nastavili svoje aktivnosti na sajmu knjiga u Podgorici krajem septembra, potom u Narodnoj biblioteci Budve predstavljanjem savremenog izdavaštva i autora iz Crne Gore i regiona. Potom, u novembru smo obilježili Dan Opštine Budva gdje smo nastojali da afirmišemo i predstavimo budvanske stvaraoce i da predstavimo izdavaštva Narodne biblioteke Budve, a u decembru smo takođe imali dvije književne večeri i jedno predstavljanje našeg izdanja u Podgorici", istakla je Stanojević.

Narodna biblioteka Budve nema samo književni, već i likovni kao i muzički program a njigova je obaveza podizanje svijesti građana, te njihovo uključivanje u afirmaciji i promovisanju kulture.

"U 2021.godini objavili smo tri publikacije: knjigu „Kriza smisla“ autora Krsta Vukovića, „Kulturno blago pštrovskih manastira“ autorke Lucije Đurašković, knjigu eseja, kolumni i priča Ive Bajković „So i more“ i katalog izložbe „Pod tuđom maskom lakše se živi“ autorke Rajke Kujundžijević. Sva ova izdanja su imala bar po dvije promocije u 2021.godini, a s obzirom da smo u 2020., godini pandemije, objavili osam publikacija i da nismo bili u mogućnost da promovišemo sva naša izdanja u toj godini, to smo učinili tokom 2021. U 2022. godini planiramo objaviti pet publikacija: knjigu eseja „Uz(let) riječi“ Zorice Joksimović, Sabrana djela Stefana Mitrova Ljubiše, kritičko izdanje, Pripovijesti S.M.Ljubiše u stripu, Statut Budve i knjigu o braći Bocarić koju će prirediti Dragana Ivanović. Važno je da podsjetimo da je princip kojim se rukovodimo u objavljivanju knjiga- princip zavičajnosti koji podrazumijeva da su autori iz Budve ili da žive i stvaraju u Budvi ili da su tematikom djela vezani za Budvu i budvnski kraj. Na ovaj način Narodna biblioteka Budve je od 2017. godine, otkad je pokrenula izdavačku djelatnost, objavila 45 naslova različitih formata: monografskih publikacija i kataloga izložbi", kazali su iz Narodne bibiloteke Budve za portal RTV Budva.

Kako ističu, u sklopu Digitalne zavičajne biblioteke oformljene su tri kolekcije: kolekcija Krsta Ivanovića, zatim kolekcija Antuna Kojovića i kolekcija Braće Zanović, a u decembru 2021. započeto je prikupljanje pisama S.M. Ljubiše za kolekciju Stefan Mitrov Ljubiša koja će biti oformljena u narednom periodu.

"Imamo oko 50 hiljada stranica na Digitalnoj biblioteci i svi koji nisu prisustvovali događijima imaju priliku da kompletne događaje pogledaju na našem Jutjubu. Osim Jutjub kanala, po pitanju informisanja dostupni su sajt Narodne biblioteke Budve (www.nbbd.me) i fejsbuk stranica", zaključili su iz Narodne biblioteke.