ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-12-2022

U Budvi do sada sklopljeno 360 brakova, lideri po sklapanju brakova stranih državljana

Iz godine u godinu u Budvi se bilježi rast sklopljenih brakova, te do sada imamo 391 brak upisan u matični registar Budve, a od tih 391, čak 30 je upisano naknadnim putem, tako da se brojka do današnjeg dana može zaokružiti na 360 brakova.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prvi istopolni brak sklopljen je u Budvi prošle godine.

"Skopljenih partnerstava do sada u Budvi je bilo čak 23, tako da je primjetan rast u odnosu na druge gradove u Crnoj Gori od kako je stupio na snagu Zakon o sklapanju životnih partnerstava", kazala je Kapa.

U januaru će se znati tačan broj sklopljenih brakova, a Kapa vjeruje da će preći postotak od 80% stranih državljana, te napominje da je Budva lider i u tome.

"Stranci biraju Budvu kao popularnu turističku destinaciju, poznati smo u svijetu po prelijepim destinacijama kao država, te smo samim tim i popularni kao destinacija za sklapanje brakova, pa je i to vid turizma", kazala je ona.

Izbor stranih državljana za mjesto na kojem će reći sudbonosno da, razlikuje se od izbora naših državljana, i ako smo i mi, kako Kapa kaže, počeli da biramo mjesta i mimo opštinskih prostorija i hotelskih sala.

"Sve su popluarniji nekonvecionalni prostori, plaže, jahte, Sveti Stefan, crkva Svetog Save kao i mjesta sa kojih se pruža pogled na Budvu", ističe Kapa.

Među strancima koji se odlučuju za sklapanje brakova u Budvi najviše je Rusa i Ukrajinaca.

"Ima i državljana Turske, Irske, Velike Britanije ali i cijele Evrope i svijeta. Mi smo otvoreni, na sajtu opštine Budva mogu se upoznati sa potrebnom dokumentacijom, tako da im to ne predstavlja problem, jer će uz našu pomoć u sve biti upućeni", istakla je ona.

U Budvi trenutno rade tri matičara, a to je sasvim dovoljan broj za obavljanje vjenčanja u Budvi.


D.P.