ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

02-12-2022

Srbija i Gana spremni za osvetu Švajcarskoj i Urugvaju

Danas će biti kompletirani parovi osmine fala fudbalskog Svjetskog prvenstva u Kataru. Rasplet u grupama G i H, nekoliko reprezentacija želi da se revanšira „starim dužnicima“, sve selekcije imaju makar teorijsku šansu za plasman u osminu finala.

Mitrović proslavlja gol (foto: Guliver)

U grupi H repriza četvrtfinala Mundijala u Južnoj Africi. Gana i Urugvaj igraće praktično nokaut meč na Al Žanub stadionu, s tim što Afrikancima odgovara i bod da prođu, dok selekcija Dijega Alonsa mora da pobijedi kako bi se našla među 16 najboljih na svijetu. U Gani žele „osvetu“ za poraz u Johanezburgu, u četvrtfinalu Mudnijala 2010. koje su obilježili Luis Suarez odbranom rukama, za šta je dobio crveni karton, promašani penal Asamoe Đijana i „panenka“ Sebastijana Loka Abreua u penal seriji.

Urugvaj, predvođen MVP turnira, Dijegom Forlanom, tada je prošao u polufinale, sada igra za goli život, nakon poraza od Portugala i remija bez golova sa Južnom Korejom na startu. Gana, najmlađa ekipa turnira, predstavila se sjajno – namučila Portugal, ali izgubila 3:2, potom slavila istim rezultatom u trileru sa Korejcima, i uz Kudusa, braću Aju i Injakija može s pravom da se nada osmini finala.

Lider grupe i favorit, Portugal, za rivala ima Južnu Koreju, na čijoj klupi neće biti Portugalca, bivšeg selektora upravo tima sa Iberijskog poluostrva, Paula Benta, koji je nakon poraza od Gane, neki će reći namjerno dobio crveni karton. Fernadno Santoš ima priliku da odmori glavne zvijezde, ali želi bez sumnje da bude prvi, pošto druga pozicija u grupi najverovatnije znači okršaj sa Brazilom.

Brazici, u grupi G, u istoj su poziciji kao Portugalci, sigurno će dalje i očekuje se da će meč sa Kamerunom da iskoriste da odmore umorne i povrijeđene. Kamerun je šokirao Srbiju, vratio se sa 3:1 i osvojio bod, zahvaljujući kome može da se, koliko toliko, nada prolasku dalje. Rutinski su Tijago Silva i drugovi riješili evropske selekcije, sve osim pobjede nad Kamerunom bila bi senzacija.

„Dežavi“ utakmica očekuje i Srbiju i Švajcarsku na „974“ stadionu, u kojoj su Švajcarci u boljoj poziciji, pošto im odgovara i remi, uz pobjedu Brazila, kako bi prošli dalje. Srbija, četiri i po godine od poraza u Kalinjingradu 2018. godine, mora da pobijedi kako bi se našla u osmini finala. Stoga mediji u Srbiji očekuju napadački orjentisanu ekipu od starta, sa Mitrovićem i Vlahovićem u špicu, kako bi se „Orlovi“ revanširali Švajcarcima za poraz. Poseban motiv imaće Mitrović, koji dobro pamti Lihtštajnera, Šera i sudiju Feliksa Briha.