ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

08-08-2022

Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin“ sjutra na sceni između crkava

Sjutra u 21h na sceni između crkava, biće izvedena predstava Tijane Grumić U utorak, 9. avgusta, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava Tijane Grumić „Ko je ubio Dženis Džoplin“ u režiji Sonje Petrović.

Predstava je produkcija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i OPENS – Omladinske prestonice Evrope Novi Sad. u režiji Sonje Petrović.

Tijana Grumić, autorka, povodom rada na predstavi, navodi: “Danas nam je teško da zamislimo vreme u kojem je ženama bilo zabranjeno da nose pantalone ili u kojem je bilo nedopustivo da se bave rokenrolom, ali Dženis Džoplin je odrastala upravo u jednom takvom vremenu. Nažalost, Dženis Džoplin danas ređe pamtimo po tome šta je sve uradila za žensku borbu i emancipaciju žena, a češće po načinu na koji je živela, pa na kraju i umrla, a koji mahom osuđujemo. Isto tako, sve ono što danas znamo o Dženis, a što nije njena duboko potresna i dirljiva muzika, jeste ono što čujemo od ljudi koji (misle da) su je poznavali kroz razne intervjue, knjige i filmove o njoj. Zbog toga je nastao ovaj komad – napisan je za pozorište, jer je pozorište jedini medij u kojem možemo da damo glas upravo samoj Dženis Džoplin da konačno ispriča svoju priču".

Predstava je osvojila nagrade na „Danima Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, na festivalu “Teatar na raskršću” u Narodnom pozorištu u Nišu, na internacionalnom festivalu Viminacijum fest – „Mitovi stari i novi“ na Međunarodnom festivalu pozorišta Teatar fest „Petar Kočić“ u Banjaluci, na Sterijinom pozorju i Joakimfestu u Kragujevcu, kao i nagradu „Predrag Peđa
Tomanović“.

Režiju i koncept potpisuje Sonja Petrović, dramaturgiju Nikolina
Đukanović, likovno rešenje kostima Senka Ranosavljević, a scenografiju Željko Piškorić.
U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Stefan Vukić,
Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor
Sakač.