ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-12-2022

Podrška ECDC u svim aktivnostima značajnim za javno zdravlje

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) pružiće punu podršku Institutu za javno zdravlje (IJZ) u svim planiranim aktivnostima, koje su značajne za javno zdravlje građana, kazala je direktorica ECDC-a Andrea Amon.


Foto: IJZ

Kako je saopšteno iz IJZ-a, direktor te zdravstvene ustanove Igor Galić učestvovao je na godišnjoj Skupštini Međunarodne asocijacije nacionalnih instituta za javno zdravlje (IANPHI), održanoj od 30. novembra do 2. decembra u Stokholmu.

Tokom posjete Švedskoj, Galić je sa timom bio i u prvoj zvaničnoj posjeti ECDC-u gdje je razgovarao sa Amon o važnim temama sa fokusom na unapređenje zdravstvenog sistema Crne Gore i jačanje uloge Instituta u domenu javnog zdravlja u državi i Evropi.

Galić je, kako se navodi, razmijenio znanja i iskustva sa Amon o svim aktuelnim i vodećim javnozdravstvenim temama u Crnoj Gori.

Dodaje se da tu spadaju terenska epidemiologija, nadzor nad bolničkim infekcijama i antimikrobnoj rezistenciji, ali i o SARI nadzoru i ekspertskoj podršci ECDC-a u uspostavljanju javnozdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije.

“Amon je istakla da će ECDC pružiti punu podršku IJZ-u u svim planiranim aktivnostima, koje su od značaja za javno zdravlje građana”, kaže se u saopštenju.

Ona je najavila posjetu delegacije ECDC-a IJZ-u u martu.

Iz IJZ su naveli da je domaćin godišnjeg sastanka Međunarodne asocijacije nacionalnih instituta za javno zdravlje bila Agencija za javno zdravstvo Švedske.

Kako se dodaje, tema ovogodišnjeg sastanka je „Pandemije, sukobi, klimatske promjene: nove uloge i izazovi za nacionalne institute za javno zdravstvo“.

Na sastanku je učestvovalo oko 150 direktora/visokih predstavnika instituta za javno zdravlje širom svijeta.

IJZ je, kako se dodaje, od februara član Međunarodne asocijacije nacionalnih instituta za javno zdravlje, čiji je osnovni cilj poboljšanje zdravlja u svijetu koristeći iskustvo i stručnost svojih članova.

Iz IJZ su naveli da je posebno značajno za zdravstveni sistem države učešće Galića, koji je tom prilikom potpisao ugovor o saradnji sa predsjednikom Međunarodne asocijacije nacionalnih instituta za javno zdravlje.

Navodi se da je time dodatno ojačana uloga IJZ-a u domenu javnog zdravlja u Crnoj Gori i svijetu.

“Takođe, na sastanku je odlučeno da Crna Gora 2024. godine bude domaćin godišnjeg regionalnog sastanka za Evropu, čime je još jednom ukazano povjerenje IJZ-u i zdravstvenom sistemu države”, kazali su iz IJZ.

Oni su naveli da su na ovogodišnjem sastanku IANPHI i njeni članovi sagledali uticaj kriza koje su direktno ili indirektno ugrozile javno zdravlje i izazvale višestruke posljedice na zdravlje i dobrobit stanovništa, nacionalnu i globalnu ekonomiju, ali i bezbjednost hrane.

Navodi se da su učesnici skupa usaglasili da je potrebno da instituti za javno zdravlje prođu kroz određeni vid transformacije.

Kako se dodaje, time bi se odgovorilo na nove zdravstvene potrebe stanovništva i podržali donošenje odluka o zaštiti i poboljšanju zdravlja stanovništva u kontekstu tih kriza.


(Mina)