ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

27-05-2023

Pisci Adnan Repeša i Vladimir Kosić večeras gosti festivala „Knjiga pod feral“

Drugi festival regionalni pisaca “Knjiga pod feral“ nastavlja večeras na Pjaceti kod kuće Čekrdekovića ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu, gostovanjima Adnana Repeše, pisca iz Mostara, autora dvije zbirke priča i romana „Svojta“ i pisca, režisera, scenariste, muzičara i vizuelnog umjetnika iz Nikšića - Vladimir Kosića.



Adnan Repeša (Mostar, 1978) završio je pedagošku akademiju na odsjeku za bosanski jezik i književnost. Nastavnik je bosanskog jezika i književnosti. Do sada objavio dvije zbirke priča “S obje strane scra” (2009) i “Kratke priče za dugo umiranje” (2013), kao i roman Svojta. Priče objavljuje u časopisima širom ex-ju prostora. Živi u Blagaju blizu Mostara.

Vladimir Kosić (Nikšić, 1976). Diplomirao na odsjeku Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Pisac, režiser, scenarista, muzičar i vizuelni umjetnik. Karijeru pisca započeo 1995, objavljivanjem kratke priče „Satirova noć“ u crnogorskom časopisu za umjetnost i kulturu „Doclea“.

Slijedi period kulturno-umjetničkog rada u okviru raznih formalnih i neformalnih grupa kao što su umjetničko udruženje „Albatros“, pozorište „Simulacrum“, književni klub „Argentina“, NVO „Fortuna“. Godine 1999. dobija nagradu za scensku adaptaciju Molijerovog „Don Žuana“ na Festivalu Amaterskog Pozorišta u Bijelom Polju, a 2001. angažovan je od strane nikšićkog Pozorišta da na profesionalnoj osnovi dramatizuje i režira predstavu za djecu po romanu „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola.

Iste godine uzima učešće u grupnom performansu „Allies of Identity“ u Berlinu. Performans je tokom trodnevnog trajanja posjetilo preko 6.000 ljudi. Slijedi osnivanje muzičko-scenske grupe „Cat-O'-Nine-Tails“. Od ukupno četiri performansa, u kojima dominira scenska horor poetika udružena sa muzičkim eksperimentom, dva su izvedena u Nikšiću i preostala dva u Beogradu (SKC) i Budimpešti (Tuzraktar), 2005. i 2006.

Tada, kao režiser i slobodni umjetnik sarađuje sa neverbalnim teatrom „Mimart“ u brojnim predstavama i performansima od kojih se ističu neverbalna predstava „Dar“ i monodrama „Ko je ubio princezu Mond“. Godine 2007, njegov filmski scenario „Zlatna Palma“ dobija finansijsku podršku od Ministarstva Kulture Crne Gore. Iste godine gostuje na dva festivala posvećena performansu u gradovima Porin i Tampere u Finskoj. Tada, po prvi put predstavlja novi književni žanr „romango“, simbiozu romana i društvene igre za djecu. Sa istim projektom učestvuje na festivalu alternativnog i novog pozorišta „Infant“ u Novom Sadu, a 2008. na „Aprilskim susretima“ u Beogradu.

Godine 2009. u KIC-u „Budo Tomović", Podgorica, prikazuje eksperimentalni film-instalaciju „Ko je ubio princezu Mond“ čiju je kompletnu produkciju sproveo u saradnji sa akademskom slikarkom Jelenom Zagorčić. 2010. iz štampe izlazi antologija kratke priče iz Nikšića „Zatvoreno“, u kojoj je zastupljen kratkom pričom „Novi Oltar“. 2011. postavlja perfo-video-instalaciju u Magacinu Doma Omladine pod nazivom „Coco Noir“.

Godine 2012. kao libretista i vizuelni umjetnik aktivno učestvuje u pozorišnoj i TV realizaciji opere Tatjane Milošević „Ko je ubio princezu Mond“. Opera je iste godine ušla u najuži izbor za nagradu „Stevan Mokranjac“ i od tada deo je stalnog programa tada RTS Digital sada RTS 3. 2013. završava kratki film „Mesečev Dar“ u sopstvenoj produkciji. 2014. piše libreto za mini-operu Tatjane Milošević „Adonis i Galateja“ za muzički ansambl „Gradilište“, Beograd.

Sledeće, 2015. njegov kratki film “Put na Titan” izabran je da u selekciji od deset filmova iz čitavog svijeta predstavlja Srbiju na festivalu vizuelnih umjetnosti “Videozone” u Javoržnu, Poljska. Iste godine, radi na tri kratka horor filma: “Crna ptica na bijelom zidu”, “Žena ludog Jovana” i “Glumčevo brdo” od kojih je drugi učestvovao na internacionalnom festivalu filma “New Delhi International” u Indiji, 2016. Sljedeće, 2017. objavljuje kratku priču “Paragvaj” za časopis “Afirmator”, a 2018. u saradnji sa scenaristom Željkom Mijanovićem radi na libretu za treću po redu operu Tatjane Milošević “Hadži-Pantelijin šnajderaj”.

Podrška Ministarstva Kulture Crne Gore za audio-vizuelni projekat "Valentina, kraljica prošlosti" čija realizacija je izvršena do kraja 2020. godine. 2019. i 2020. radi u studiju na konceptualnom muzičkom albumu pod naslovom „Heroina gotske poeme“. U julu 2021. izvedena opera “Hadži-pantelijin šnajderaj” u prostorijama Udruženja kompozitora u Beogradu. U oktobru rukopis romana “Zloduh” ušao među pet finalista za dodjelu nagrade “Miroslav Dereta” a u novembru zbirka priča “Novi Oltar” ušla u finale za nagradu na regionalnom konkursu “Tvoja reč”.

Tokom 2022. izvodi tri pozorišna projekta na sceni JU “Zahumlje”: multimedijalni projekat, “Ko je ubio princezu Mond” u februaru, u junu kabare “Crni mačak” i u septembru “Žitije svetog Petra Koriškog” od kojih je prvi projekat osvojio nagradu za najbolji autorski projekat na Festivalu pozorišnih amatera u Bijelom Polju.

Projekcija eksperimentalne verzije kratkometražnog igranog filma “Žena ludog Jovana” zakazana je u Sali „Zahumlja“ 29.maja u 18 časova.