ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

09-08-2022

Ovaj način pripreme povrća je najgori po zdravlje

Činjenica je da je povrće izuzetno korisno za održavanje zdravlja srca, kostiju, kože i očiju. Međutim, jedan način pripreme trebalo bi izbjegavati jer čini više štete nego koristi.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Nutricionistkinja Molly Hembree je za magazin Eat This, Not That navela da ne biste trebali konzumirati povrće koje je isprženo. Iako se nutrijenti u povrću neće promijeniti, sve što dodate prilikom prženja će ga pokvariti.

"Ljudi pomisle da je povrće koje su ispržili jako korisno, ali u stvarnosti je riječ o veoma maloj porciji dobrih sastojaka. Ulje i drugi nezdravi dodaci su, naravno, štetni", rekla je.

Kao primjer je navela da 85 grama isprženih brokula sadrži samo 279 miligrama natrijuma. Preporučena dnevna količina unosa natrijuma je 2.300 milgrama.

Brojna istraživanja pokazala su da je ispržena hrana povezana s mnogim zdravstvenim problemima. British Medical Journal je objavio da žene koje često konzumiraju isprženu hranu imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nutrients navodi da jedenje ispržene hrane više puta sedmično povećava rizik od dijabetesa, zatanjena srca, gojaznosti i hipertenzije. Heart je dokazao da povrće pripremljeno na ovaj način, osim kardiovaskularnih bolesti, može uzrokovati i moždani udar.

(Klix.ba)