ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

27-11-2022

Održan koncert ženske vokalne grupe „Harmonija” povodom svečane proslave Dana opštine

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u petak, 25. novembra 2022. godine, u 18 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”, povodom svečane proslave Dana opštine Budva upriličen je koncert ženske vokalne grupe „Harmonija”.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Prisutne je u ime JU Muzeji i galerije Budve pozdravila Ivana Domazetović i najavila Julijanu Kalajanović koja je kazala nešto više o programu.

Gosti koncerta su bili: Ninoslava Zlatković, solo klavir i vokalni kvartet koji čine: Iva Otašević, Lara Pavićević, Milica Radović i Nikola Karadžić.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Ženska vokalna grupa „Harmonija” iz Budve postoji i radi 39 godina. Dobila je ime po plavokosoj kraljici Harmoniji, ženi feničanskog kralja Kadma, osnivača Budve po mitskoj legendi.

Harmonija u svom sastavu danas ima 10 članica, od kojih se pet profesionalno bave muzikom. Tokom svih ovih godina u klapi je pjevalo pedesetak članica.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

"Za 39 godina postojanja i rada imala je oko 2000 nastupa. Nastupala je na samostalnim koncertima, smotrama klapa, na festivalima zabavne muzike u zemlji i inostranstvu. Programski nije orjentisana samo na klasičan repertoar primorskih klapa, već njeguje raznovrstan melos kao što je duhovna muzika, stari majstori, kompozicije iz popularnih Opera, starogradske i izvorne narodne pjesme. U Perastu na inernacionalnom festivalu klapa je više puta osvajala nagrade. Snimila je 4 CD-a i 25 TV spotova, sa ciljem da i medijski uspješno prezentuje i promoviše mediteransku kulturu i tradiciju, posebno crnogorskog primorja. Znatan dio repertoara klape čine kompozicije za koje je tekst i muziku napisala g-đa Mirjana Pajović, umjetnički rukovodilac grupe od osnivanja. Zahvaljujući ozbiljnom i upornom radu uz podršku Opštine Budva postala je najreprezentativniji i renomirani ansambl grada Budve", podsjetili su iz JU Muzeji i galerije Budve.