ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-01-2022

Nikola Ružić za Portal: Konstantno pomjeramo granice, ne planiramo da se zaustavimo ni u 2022.

Aktuelni selektor Crne Gore i šef struke Bokserskog kluba "Budva" Nikola Ružić petu godinu zaredom najbolji je trener u našoj zemlji. Njemu je priznanje uručeno tokom svečane ceremonije koja je organizovana prošlog četvrtka.


Ružić, Foto: Privatna arhiva

Takođe, za najboljeg seniora proglašen je član Budve Petar Marčić, a u konkurenciji mladih nagrada je pripala Petru Liješeviću. Najbolja djevojka je višestruka šampionka Evrope Bojana Gojković, najbolji klub BK Budva, dok su bokserima iz našeg grada uručena i posebna priznanja. Bojana i Petar nagrađeni su za zlato na šampionatu Evrope za mlade, odnosno svjetsko srebro u istoj uzrasnoj kategoriji. Bokserski savez nagradio je i Petrovog mlađeg brata Damjana Liješevića za osvojenu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlade, čiji je Budva bila domaćin prošlog oktobra.


Nagrađeni bokseri, Foto: BK Budva

Titulu najboljeg kolektiva ponio je Bokserski klub “Budva”. Sa sigurnošću se može reći da su, na temelju velikog rada i entuzijazma, u 2021. godini ostvareni respektabilni rezultati, kako na domaćem planu, tako i na evropskom i svjetskom nivou.


Momenat kada je Gojković četvrti put postala šampionka Evrope, Foto: BK Budva

"Svako dobijeno priznanje je stvoreno velikim radom i uvijek znači", prokomentarisao je kratko za naš portal trener BK Budva i selektor Crne Gore Nikola Ružić.

Nekoliko takmičara najboljeg bokserskog kluba u zemlji odnedavno nastupa ili se priprema za seniorsku konkurenciju. “Arhitekta” uspjeha je prokomentarisao momentum “Budve”, a osvrnuo se i na planove u ovoj godini.

"Bokserski klub “Budva” je već dugi niz godina lider u crnogorskom boksu i konstantno pomjeramo granice. Ne planiramo da se zaustavimo ni u 2022. godini, tako da zdravih planova ima mnogo. Najveći izazovi su pred našim seniorima na velikim takmičenjima", istakao je naš sagovornik.

Osim takmičarskih ciljeva, želja je i izgradnja Akademije boksa.

"Akademija boksa u Budvi je nešto što su nasi bokseri, bez ikakve dileme, svim ostvarenim rezultatima apsolutno zaslužili. Planiramo izgradnju bokserskog centra u kome će moći da se održavaju međunarodni kampovi, takmičenja i sve ostalo, a najvažnije od svega - da će djeca Budve imati šansu da se bave “plementom vještinom” u najmodernijim uslovima, kao i svih ovih godina potpino besplatno. To je zasigurno najozbiljniji projekat u istoriji Crne Gore, što se tiče svih borilačkih sportova. Izgradnja je planirana u ovoj godini, nadamo se da neće biti nekih nepredviđenih kašnjenja", kazao je Ružić.

"Boks u Evropi najprogresivnije se razvija u Crnoj Gori"

Državno prvenstvo, koje je bilo na programu krajem prošle godine u Nikšiću, pokazalo je da crnogorski boks ima potencijala i da je riječ o sportu koji je kod nas u ekspanziji. Budvani su tom prilikom u Nikšiću osvojili šest zlatnih i tri srebrne medalje, zauzevši prvo mjesto u generalnom plasmanu.


Sastav kluba u Nikšiću, Foto: BK Budva

Selektor i trener Budve zadovoljan je stanjem na terenu, a napredak je uočen i sa međunarodnog nivoa.

"Dokaz tome je i nedavno pismo upućeno Aleksandru Klemenku predsjedniku Bokserskog saveza Crne Gore od Franka Falćinelija. predsjednika Evropske bokserske konfederacije, u kome je navedeno da se boks u našoj zemlji najprogresivnije razvija u Evropi. Tu su navedeni svi rezultati naših boksera osvojeni na velikim takmicenjima u poslednjih par godina, kao i organizacije čak dva prvenstva Evrope za mlade za redom u Budvi, u veoma složenim okonostima. Zaključak se nameće sam. Ostvarenim rezultatima kao mala zemlja "prkosimo" svim statistikama", naglasio je on.

Put je, zaključuje Ružić, definitivno pravilan i napominje da treba dati sve od sebe da crnogorski boks nastavi dalji progres.



M.S.



Zabranjeno preuzimanje tekstova bez pismenog odobrenja redakcije portala RTV Budva