ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

06-12-2022

Korak smo bliže otkrivanju misterija univerzuma

Zajedno sa zvaničnicima Južnoafričke Republike, naučnici su proslavili početak izgranje najvećeg svjetskog radio-astronomskog instrumenta od koga se očekuje da će donijeti prekretnicu u proučavanju svemira.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Naučnici će biti korak bliže otkrivanju misterija univerzuma pošto je, posle tri decenije planiranja i priprema, počela izgradnja najvećeg radio-astronomskog instrumenta u Južnoj Africi i Australiji.

Ceremonija početka izgradnje ovog teleskopa nazvanog „Kvadratni kilometar“ (Square Kilometre Array - SKA) održana je nedaleko od zabačenog grada Karnarvona u Južnoj Africi.

Opservatorija će se sastojati od dva niza: SKA-Low u zapadnoj Australiji i SKA-Mid u Karoou u sjevernom Kejpu Južne Afrike.

„Kvadratno kilometarski niz“ smatra se jednim od najvećih naučnih projekata 21. vijeka. Ultra-osjetljivi instrument će se koristiti za ispitivanje nekih od najzbunjujućih kosmičkih misterija, počev od tamne materije, tamne energije i načina na koji su galaksije formirane, pa do nastanka kratkih, ali intenzivnih radio signala snimljenih iz svemira, poznatih kao brzi radio rafali.

Objekat u Australiji će se sastojati od više od 131.000 antena u obliku drveta, svaka visoka oko tri metra. Zajedno će biti dovoljno osjetljive da prime neke od najslabijih signala u univerzumu – radio talase niske frekvencije između 50 megaherca i 350 megaherca.

U poređenju sa sličnim teleskopima koji trenutno postoje, SKA-Low će biti osam puta osjetljiviji, imaće za 25 odsto bolju rezoluciju i moći će da posmatra nebo 135 puta brže, kako tvrde autori projekta.

Južnoafrička komponenta će se sastojati od skoro 200 tanjira, proširenih od teleskopa MeerKAT sa 64 tanjira koja već postoje na ovoj lokaciji. Oni će biti sposobni da rade u srednjem frekvencijskom opsegu, od 350 megaherca do 15,4 gigaherca.

(Izvor: RTCG/RTS)