ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-12-2022

Koliko morate spavati da ne biste narušili zdravlje

Svi znamo da je od sedam do devet sati optimalna količina sna. Toliko vam je potrebno da se osećate odmornim, da se oporavite i da dopustite sistemu za varenje da obavi svoj posao. Ipak, svi poznajemo nekoga, ili smo možda to baš mi, ko tvrdi suprotno.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ali, sada postoje rezultati studije koja je otkrila da postoji nešto poput „premalo sna” – čak i ako se osjećamo dobro. Naučnici su otkrili da je pet sati apsolutna minimalna količina odmora s kojom se možete izvući – ukoliko je ta brojka manja postoji posledični rizik od zdravstvenih problema.

Studija časopisa PLOS Medicine pratila je zdravlje i san oko 8000 britanskih državnih službenika. Više od 25 godina mjerili su svoje sate sna, i provjeravali hronična stanja poput dijabetesa, raka i bolesti srca.

Istraživači su otkrili da su oni koji su spavali pet sati ili manje imali 30% veće šanse za hroničnim zdravstvenim problemima do dobi od 50 godina, u poređenju sa onima koji su spavali sedam sati.

Postoji veliki broj razloga zašto neko možda ne spava dovoljno tokom noći. Roditelje mogu držati budnima bebe koje plaču i zalutali tinejdžeri; menopauza otežava pronalaženje prijatne temperature, a loše zdravlje može prekinuti san, prenosi Citymagazine.

Nesanica je takođe problem koji je generalno u porastu – 36% odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu izjavljuje da već imaju poteškoća da zaspe barem jednom nedjeljno, a ta brojka će se samo povećavati s porastom pritisaka kao što su kriza troškova života i finansijski stres.

Ali, ovo je još jedan dokaz da treba nešto da preduzmemo kako bismo očuvali vrijeme koje provodimo u krevetu – bilo da je to izmještanje kućnih ljubimaca, otvaranje prozora kako bi soba bila hladnija ili promjena onoga što jedemo i kada imamo poslednji obrok u danu.

Previše i premalo sna ranije su bili povezani s problemima mentalnog zdravlja i „lošijim kognitivnim performansama”, a Cambridge studija pokazala je da je dosljednost važnija od dužine sna. Ovo novije, duže istraživanje pokazuje da postoje ograničenja. Dakle, iako bi bilo bolje odspavati šest sati svake noći nego spavati devet, zatim četiri, pa sedam, kristalno je jasno da je minimum kojem treba da težimo svake noći pet sati.

(Citymagazin/Vijesti)