ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-01-2022

Kako smršati nakon praznika i koju hranu izbaciti

Nakon novogodišnjih i božićnih praznika, ako niste pazili na ishranu, očekivano je da ste poslije unosa teške hrane dobili i nekoliko kilograma više. Ukoliko želite sada da ih se riješite, obratite pažnju na savjete nutricionistkinje Jovane Dubljević koja je za Portal RTCG podijelila uputstva kako postepeno vratiti liniju u normalu, koje zdrave namirnice ubaciti u ishranu, a koju kaloričnu i nezdravu hranu bi trebalo izbjegavati.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Nutricionistkinja i fitnes instruktorka Jovana Dubljević preporučuje da nakon praznične trpeze koja je bogata visokokaloričnom hranom, treba postepeno preći na zdraviji režim ishrane i izbjeći takozvane instant dijete koje karakteriše izgladnjivanje i iscrpljivanje organizma.

Uključiti povrće, supe, voće, pojačati unos tečnosti

Tijelu je nakon unijete teške hrane neophodan detox, i iako tijelo toksine prirodnim putem izbacuje preko jetre i bubrega, detoxikaciju organizma treba pospješiti ishranom. U početku, postepeno uključujte svježe i grilovano povrće, čorbe, supe i potaže od povrća, smutije od voća i povrća, svježe i koštunjavo voće, mliječne proizvode sa nižim procentom masti, žitarice sa cijelim zrnom.

Pojačajte unos tečnosti, pijete vodu, čajeve i limunadu bez sećera, posebno ukoliko ste češće konzumirali alkohol, a konzumiranje mesa prvih par dana svedite na minimum.

Izbjegavati prženu i masnu hranu, peciva, grickalice

To je, na prvom mjestu, industrijski prerađena hrana, koju je teško potpuno izbaciti iz upotrebe ali konzumaciju ovakvih proizvoda treba svesti na minimum. Industrijski proizvedene namirnice karakteriše sadržaj raznih aditiva koji poboljšavaju ukus, miris ili boju proizvoda, dok neki produžavaju rok trajanja hrane, njihov visok sadržaj u namirnicama i česta upotreba negativno utiču na zdravlje organizma. Ova nezdrava hrana je bogata šećerima, zasićenim i trans mastima i akrilamidima koji nastaju prepržavanjem hrane, posebno one bogate skrobom.

Pokušajte da izbjegavate unos pržene, masne i veoma zaćinjene hrane, suhomesnatih proizvoda, peciva od bijelog brašna kao sto su krofne, kifle, pica, bureci, punomasne mliječne proizvode, razne grickalice poput smokija, štapica i čipsa. Izbjegavajte konzumiranje velikih količina mesa i povedite računa o vrsti i kvalitetu mesa koje jedete, važan je i način na koje je ono pripremljeno.

U nezdravu grupu namirnica spadaju i alkohol, gazirani i obični sokovi koji pored ostalih negativnih karakteristika sadrže prilično veliki broj kalorija. Dobra vijest je da se svi ovi proizvodi mogu zamijeniti zdravijom, nutritivno kvalitetnom i ne manje ukusnom hranom, pa tako kupovni sok možete zamijeniti cijeđenim sokom od svježeg voća, prženi pomfrit batatom koji je pečen u rerni na papiru, picu napravite sami koristeći integralno brašno, a za dodatke koristite svježi paradajz sos, mladi sir ili mocarelu, bosiljak, šampinjone, povrće, manje masno meso.

Greška instant dijete i izbacivanje večere

Ljudi najčešće griješe birajući brze internet dijete, nadajući se da će za kratko vrijeme izgubiti što veći broj kilograma. I zaista, takvim dijetama u početku relativno brzo spustite broj na vagi, međutim, izgubljeni kilogrami ne predstavljaju gubitak masti već gubljenje vode i mišića. Uz ovakve dijete obavezno ide takozvani jojo efekat, vraćanje izgubljenih kilograma i dobijanje novih, a prati ih i nagli pad imuniteta.

Žene najčešće griješe tako što potpuno izbacuju masti iz ishrane, a vrlo često i ugljene hidrate, pa im se ishrana najčešće sastoji od proteina, obično životinjskog porijekla.

Važno je da ishrana bude izbalansirana i da u određenim procentima sadrži sve mikro i makro nutrijente, dakle proteine, zdrave masti, ugljene hidrate, vitamine i minerale. Zdrave masti su veoma važne za hormoinski balans, posebno kod žena, možete ih unositi koristeći orašaste plodove, avokado, masniju ribu, sjemenke, kokos, masline i maslinovo ulje, jaja, spirulinu.

Večera je obavezan obrok i nije je poželjno izbacivati. Pokušajte da večerate bar 2 sata prije spavanja, neka to bude neki protein sa svježom salatom, možete uzeti ribu ili pileće, bijelo meso, bjelanca, mladi sir ili grilovane šampinjone.

Izvor: RTCG