ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

09-08-2022

Je li dobro spavati s uključenom klimom i ventilatorom?

Tokom visokih ljetnjih temperatura vjerovatno jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a vjerovatno koristite klima-uređaj i kod kuće i na poslu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Stručnjak Mark Redik, koji je i jedan od autora knjige "Savjetnik za spavanje", kaže da korišćenje klima-uređaja nije baš najbolja moguća opcija dok spavamo. Prema njegovim riječima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto važi i za korišćenje ventilatora dok spavaju.

"Mnogima ventilator, posebno onaj na plafonu, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može izazvati alergijski napad i suve oči", kaže on.

To se, naravno, odnosi i na korišćenje klima-uređaja tokom noći, pa je Redikov savjet da dobro rashladite prostoriju prije spavanja, a zatim isključite klimu, ili je ostavite u drugoj prostoriji.

Redik podsjeća da se, osim alergijskih napada i problema sa suvim očima i nosnom sluznicom, mogu javiti i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.

Naravno, važno je i redovno čišćenje klima-uređaja i ventilatora, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste suva koža kao posljedica stalne upotrebe klima-uređaja.

"Kada taj vazduh duva dugo i često, koža se osuši. Losioni i kreme će pomoći, ali ne ako to postane navika tokom cijelog ljeta", objasnio je on.

(Klix.ba)