ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

12-08-2022

Grad teatar Budva: Večeras predstava „Zelena čoja Montenegra“

Večeras je na sceni između crkava u Starom gradu, sa početkom u 21 čas, na programu predstava „Zelena čoja Montenegra“, po motivima romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, a u režiji Nikite Milivojevića. Predstava je prošlogodišnja koprodukcija JU „Grad teatar“ Budva, Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice.


Foto: Grad teatar

Nikita Milivojević je povodom rada na predstavi rekao sledeće: “Oduvijek sam posebno volio priče u kojima postoji miješanje vremena, prostora, stvarnog i nestvarnog, kada je sve što se događa na nekakvoj granici, nije sasvim jasno gdje tačno prestaje stvarnost a počinje fikcija, jer se toliko prožimaju da ih je ponekad nemoguće razlikovati. U pozorištu je to uvjek bilo vrlo inspirativno za mene. ‘Zelena čoja Montenegra’ je upravo jedna od takvih priča. U njoj se putuje kroz vrijeme i prostor, sa puno mašte, nekih zanimljivih likova, nevjerovatnih događaja, ljubavi, intrige, misterije, politike, strasti… Istorija, fikcija, realni događaji, neraskidivo su isprepleteni i jedno drugo podržavaju – baš kao i u životu. Sve zajedno, više nego dovoljno razloga da se radi predstava.”

Podsjećamo da je „Zelena čoja Montenegra“ svoje premijerno izvođenje imala na XXXV festivalu „Grad teatar“, dok ju je beogradska publika premijerno vidjela na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u novembru te godine, a podgorička u decembru na sceni Gradskog pozorišta. U međufestivalskom periodu predstava je na redovnom repertoaru svih koproducenata, a gostovala je i na značajnim regionalnim festivalima.

Režiju i adaptaciju teksta „Zelene čoje Montenegra“ potpisuje Nikita Milivojević, koji je i scenograf predstave. Kostimograf je Jelena Stokuća, za muziku je zadužen Aleksandar Srebrić, a za scenski pokret Amalija Benet.

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović/Božidar Zuber, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski i Stefan Radonjić.
Predstava je na programskom repertoaru i u subotu, 13. avgusta.