ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

08-06-2023

Festival „Grad teatar” u 37. izdanju od 5. jula do 22. avgusta pod motom „Snaga, hrabrost i glupost”

U prostorijama Javne ustanove „Grad teatar” Budva danas je održana pres konferencija na kojoj je predstavljen program 37. Festivala „Grad teatar” koji će se ove godine održati u periodu od 5. jula do 22. avgusta pod motom „Snaga, hrabrost i glupost”.


Sa pres konferencije, Foto: portal RTV Budva

Maestro Bojan Suđić tom prilikom istakao je da je izuzetno srećan što nastavlja saradnju sa „Grad teatrom”. Podsjetio je na prošlogodišnje nastupe sa dva ansambla koji su bili pretočeni i u nagradu i zahvalio organizatorima Festivala što su ta dešavanja prepoznali kao određeni pomak na muzičkom planu u Budvi.

"Ja sam dugo vremena mišljenja da Budva u narednim vremenima, posebno pred predstojeće aspiracije za Evropsku prijestonicu kulture, pored samog dramskog programa koji je okosnica festivala svakako ima snage da postigne i jedan ozbiljan muzički festival u okviru „Grad teatra”. To ćemo pokazati i ove godine, 17. jula između crkava kada treba da izvedemo Mocartov „Rekvijem”, vjerovatno jedno od najkvalitetnijih i najizvođenijih vokalno-instrumentalnih djela uopšte. „Rekvijem” se već dugo godina izvodi prije svega u Zismajerovoj obradi u kojoj ćemo ga i mi izvesti. To je jedno od djela koje je na mom repertoru već dugo i kada god se izvodilo u Beogradu izazivalo je nepodijeljeno interesovanje i oduševljenje. Kao što je to slučaj i sa Mokranjčevim „Opelom”, često puta su najekspresivnije stranice ispisane upravo u dodirima sa onim životom, sa smrću, i to je upravo ono osnovno pitanje koje, čini mi se, izaziva sve umjetnike da na njega najburnije reaguju, sa svim svojim potencijalom. I zbog toga su uglavnom rekvijumu vrhunac stvaralaštva većine velikih kompozitora. Za ovu priliku će to biti ansambl, hor i orkestar sa solistima i ja mislim da se na ovaj način Budva priključuje svim ostalim festivalima, posebno Dubrovniku kao centru od kojeg su svi ostali postepeno „kupili” ideje. Takva vrsta programa svakako govori o ambicijama, snazi i hrabrosti „Grad teatra” ", istakao je Suđić.


Suđić, Foto: portal RTV Budva

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan podsjetio je na tradicionalnu saradnju te institucije i „Grad teatra” istakavši da je Narodni muzej godinama unazad učestvovao u likovnom programu.

"Crnu Goru nazivaju zemljom slikara, naša zemlja je mala ali sva ta imena koja se provlače kroz jugoslovensko slikarstvo velikim dijelom su baš sa ovih prostora. Ove godine izložba nosi naziv „Učitelji i učeni Hercegnovske likovne škole - iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore”. Imena koja se pojavljuju sigurno su među velikanima nekadašnje velike zemlje. Moram na prvom mjestu da spomenem kustose Narodnog muzeja Miloša Marjanovića i Snežanu Ivović koji su kreatori ove sjajne ideje. Pretpostavljam da znate istorijat Srednje likovne škole. Ona je nastala 1946. godine na Cetinju, njen prvi direktor bio je Petar Lubarda i na njegovu inicijativu Škola se prebacuje u Herceg Novi, jer je Lubarda smatrao da je Mediteran prostor gdje slikarstvo može najviše da pruži. Baš 1948. kada Lubarda prelazi u Beograd, Škola se seli u Herceg Novi. Na izložbi ćemo prikazati djela Dada Đurića, Uroša Toškovića, Voja Stanića, Luke Tomanovića i mnogih drugih. Ne postoji značajno ime kod nas a da nije vezano za tu školu. Biće izloženo 20 radova, ali u perspektivi bi trebali da nastavimo i proširimo ovu saradnju, jer Narodni muzej baštini i najznačajnija djela likovne scene. Izložba će biti otvorena 13. jula i trajaće do 20. avgusta", kazao je Ćalasan.


Ćalasan, Foto: portal RTV Budva

Direktorica JU „Grad teatar” Budva Milena Lubarda Marojević ocijenila je da je Festival koji je pred nama intenzivniji nego prethodni, te da je u pravom smislu, kako je kazala, festival prijatelja festivala, koju su tokom prethodnih 37 godina ostavili neizbrisive tragove.

Govoreći o konceptu koji su odabrali, ona je kazala da u „Grad teatru” svake godine pokušavaju da iznova oslušnu šta je to novo što se dešava, te da nastoje da Festival ostane inovativan i sačuva avangardnu crtu.

"Pokušavajući da se sve to nekako anticipira i prisjećaju se različitih turbulentnih godina iza nas, uključujući i iskustva koja nam je donijela epidemija, došli smo do toga da nam je neophodan humor, prije svega u pozorišnoj estetici ali i u životu. I to ne samo smiješno kao kategorija, već sve one finese humora i žanrovski oblici kojima on može da proishodi sve do paradoksa. Vođeni tom idejom zajedno smo i odabrali koprodukciju predstave „Radovan III”, a zajedno sa tim smo pronašli citat iz tog dramskog teksta Dušana Kovačevića za moto ovog festivala „Snaga hrabrost i glupost”. Negdje se i meni čini da smo svi stali iza motoa koji puno toga govori i o onom sa čime se borimo, ne o našoj publici, ali svakako o stvarima sa kojima se srećemo", navela je Lubarda Marojević.

Ona je najavila da će Festival početi premijernim nastupom Dječijeg hora „Kolibri” u Crnoj Gori, a podvukla je i dugogodišnju saradnju sa muzičkom produkcijom Radio televizije Srbije.


Lubarda Marojević, Foto: portal RTV Budva

"Koncert Dječijeg hora „Kolibri” je poklon muzičke produkcije RTS-a i kao takav će biti poklon našoj publici zbog čega će ulaz biti besplata. Zatim, svečano otvaranje Festivala biće upriličeno 5. jula i ponovo naš zajednički program „Tribute to Ray Charles” na kojem će kao solista, uz Big Bend RTS-a, nastupiti pijanista Uroš Perić. To će biti program na otvorenom, na trgu između hotela „Avala” i „Mogren” i vjerujemo još jedan džez događaj za pamćenje. Još jedan razlog je bi da se smjestimo baš tu, a to je što se u vrijeme kada je džez segmente Festivala uređivao Nikola Mimo Mitrović veliki broj događaja se odvijao na tom prostoru i željeli smo da ovom , možda i neprimjetnom finesom, odamo omaž Mimu i još jednom se prisjetimo njegovog rada", dodala je direktorica „Grad teatra”.

Na pres konferenciji prikazano je i video obraćanje Vuka Ršumovića, koreditelja predstave u formi vođene šetnje „Nestvarni grad” čija je premijera zakazana za 26. jul.


Ršumović, Foto: portal RTV Budva

"U pitanju je audio šetnja kroz staru Budvu i projekat u koji se „Grad teatar” po prvi put upušta. To je jedna interaktivna predstava u kojoj će naša publika imati priliku da upozna Budva na potpuno nov način. Naša predstava zapravo vodi publiku kroz istoriju Budve, ali i u neku budućnost, i postavlja neka od ključnih pitanja koja se tiču savremene civilizacije", rekao je Ršumović.

O književnom programu 37. Festivala govorila je urednica Svetlana Ivanović, koja je naglasila da će ovogodišnje izdanje obilježiti i gostovanje Dušana Kovačevića koji će se osvrnuti na pedesetogodišnji rad na dramskom tekstu. Kako je napomenula, „Radovan III” napisan je 1973. i u godini jubileja komad će biti izveden premijerno u Budvi, a potom i u Somboru.


Ivanović, Foto: portal RTV Budva

"Odabir ovogodišnjeg književnog programa bio je vođen idejom pregleda kultura. Vidjećete da svi autori na neki način tematizuju tu veliku temu prelaza, koja nam je manje-više svima sudbina. Živimo tranziciona vremena, vremena stalnih pomjeranja granica, stalnih iskušenja, što za egzistenciju, što za identitete. I ukoliko pomno budete otpratili Trg pjesnika, vidjećete da svaki od ovih pisaca jedinstvenom poetikom upravo tematizuje tu potrebu za stalnim prelazima, pri čemu se, sa druge strane, ne gubi povjerenje, što u ljudskost, što u snagu umjetnosti", kazala je Ivanović.

Tokom 49 festivalskih dana u programima 37. Festivala nastupiće preko 620 učesnika dramskog, književnog, muzičkog i likovnog segmenta. Programi će se odvijati na sceni između crkava, unutar crkve Santa Maria, na Trgu pjesnika, na ulicama Starog grada, na platou ispred hotela „Avala”, u amfiteatru manastira Stanjevići.

Kako ističu iz JU „Grad teatar” Budva, i ove godine u kreiranju dramskog i muzičkog programa posebnu zahvalnost duguju pijanisti i profesoru Bojanu Martinoviću, kao i pozorišnom kritičaru Bojanu Munjinu.

Kompletan program Festivala pročitajte na sljedećem LINKU na oficijalnoj stranici „Grad teatra”.



M.S.