ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-06-2023

Društvo palo na ispitu, prepisivanje nam već došlo na naplatu

Osude stručne i laičke javnosti odjekuju u medijima i na društvenim mrežama nakon što je Ispitni centar Crne Gore ponovo objavio preliminarne rezultate testa iz maternjeg jezika za maturante, koji pokazuju da su pojedini đaci koji su na prethodnom zbog prepisivanja dobili nulu bodova, sada prikupili dovoljno poena za petice.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Bivša poslanica u Skupštini i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Anka Vukićević pita šta se dešava kad djetetu koje je maturske ispite položilo poštujući pravila, mjesto na fakultetu zauzmu prepisivači?

“Maturski ispit je ispit ne samo provjere znanja no i zrelosti, prihvatanja moralnih normi koje će kreirati to dijete u budućnosti. Prepisivalo se i prije, kako reče profesorica Vučinić iz podgoričke gimnazije, ali nikad ovako bezočno”, kategorična je Vukićević.

Kako navodi, možda će se o ovom pričati dan, dva i zaboraviće se.

“No sve će jednom doći na naplatu jer među prepisivačima su budući doktori, profesori, inženjeri. A šta ako i tamo budu prepisivali?”, upitala je Vukićević.

Izvršna direktorka Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kaže da nema veće sramote od ove.

“Sa ovom sramotom ne mogu da pristanem da se budim i liježem. Nijesam budala”, poručuje Mihailović.

Kaže da od juče djeca znaju da žive u zemlji u kojoj su njihovi nastavnici i oni "koji su pošteno zaslužili svoje ocjene ispali budale kojima je ovo društvo zalijepilo šamar nečuvenih razmjera".

“Budale smo ispali i svi mi koji ne dajemo kući ocjene, ne pravismo pritiske za ocjene i ne izigravamo profesore. Tražim od ministra prosvjete i njegovih ocjenjivača da mojoj ćerki i sinu upišu 4 ili 5 iz maternjeg jezika na eksternoj i maturskom. Ne interesuje me što su dobili ocjenu po zasluzi,poštujući pravila zajedno sa nastavnicima koji su ih čuvali - jer oni su dobra i vaspitana djeca. To ih kvalifikuje za veću ocjenu i prepravku ocjene, na koju od danas mogu u ovoj državi i zvanično da računaju. Briga me za to što nikad predmet maternji nijesu dovoljno dobro učili, što se nijesu trudili, što im je ocjena iz engleskog jezika bolja oduvijek i to ohoho.. Briga me što su im nastavnici vrednovali ocjene na osnovu znanja koje su pokazali. Sve to od juče zvanično i formalno nije važno u ovoj zemlji. Nije ni do juče, ali od juče to javno pravilo”, napisala je Mihailović na Fejsbuku.

Osuda je stigla i od kolumniste Vladana Jeknića koji je ocijenio da se pogazilo “i ono malo integriteta prosvjetnih radnika...”.

“Umjesto većine roditelja koji vas podržavaju, koji se ne miještaju shvatajući da je škola svetinja, odabrali ste one glasne, bučne idiote "mooooje dijeeete immma pravooooo...". Kažite mi sad, politički kampanjerosi, zašto bi nakon ovoga ijedno dijete više učilo i trudilo se kad ste jasno pokazali put da to ne treba da se radi?”, upitao je Jeknić.

Gdje je sad, pita on, makar jedna zerica motiva onoj djeci koja su “crème de la crème”, ergo po logici stvari ubjedljiva manjina u svakom društvu, a koja nakon ovakvog brutalizovanja bi možda trebalo da razmišljaju da ostanu ovdje.

U petak su roditelji i maturanti protestovali u prostorijama Ispitnog centra negodujući što su dobili nule. Pojašnjeno im je da je to učinjeno jer je evidentno da su prepisivali. Djeca su to negirala i nijesu prekidala štrajk. Nakon toga, ministar prosvjete Miomir Vojinović razgovarao je sa roditeljima i obećao im na kraju da će organizovati da se testovi ponovo pregledaju. To je zatražio da učini Komisija za ocjenjivanje koja je odbila da ispoštuje njegovu odluku, tvrdeći da to ne bi bio zakonit čin.

Vojinović je na Vladi smijenio direktoricu Ispitnog centra Draganu Dmitrović, predsjednicu Upravnog odbora Valentinu Radulović. Kako ocjenjivači, njih 27, nijesu pristali da ispoštuju odluku Vlade i ponovo boduju testove, smijenjena je i glavna ocjenjivačica Dragana Nenadović.

Komisija za ocjenjivanje je ostala pri stavu da bi prekršili zakon kada bi ponovo pregledali testove i ponudili su đacima da polažu vanredno 13. juna, što ministarstvo nije prihvatilo.

Formirali su novu komisiju i rezultati spornih testova su objavljeni.

Predstavnica Komisije za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika u Ispitnom centru i pomoćnica direktora OŠ "Branko Božović“ Milica Stanković rekla je gostujući u “Reflektoru” na TV Vijesti je da to tijelo nije dalo nula bodova maturantima koji su prepisivali iz maternjeg jezika, već da je to učinila Državna maturska komisija kojom predsjedava ministar Miomir Vojinović.

Ona je navela da su iz resora priznali njihove dokaze da se prepisivalo, ali da su na kraju popustili pod pritiskom javnosti.

(RTCG)