ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

12-08-2022

Blagojević: Ljetnja dežurstva u vrtiću protiču bez problema, u planu da se obezbijedi još jedna jedinica

U JPU “Ljubica Jovanović Maše” režim ljetnjih dežurstava važi samo za centralni vrtić gdje u ovom periodu godine dolazi između 120 i 150 mališana, kazala je gostujući u Jutrom iz Budve pedagog Viktorija Blagojević. Kako je naglasila, dežurstva protiču bez problema, a u planu je i proširivanje kapaciteta vrtića. Takođe, ona se osvrnula i na nove polaznike istakavši da je u prethodnom periodu upisano 1.460 mališana.


Blagojević, Printscreen: Youtube/RTV Budva

“Postoji naravno to ljetnje dežurstvo i ono mnogo koristi roditeljima. Mi imamo veliki broj vaspitača, iskoriste se godišnji odmori, mijenjaju se vaspitači, što je negdje malo nezgodno za djecu, ali roditelji koji nemaju mogućnosti da drugačije zbrinu djecu prosto ih dovedu u vrtić. To nije neki veliki broj djece. Imamo deset vaspitnih grupa, od toga četiri jaslica i šest vrtićkih, tako da su mališani zajedno i smanjen je broj grupa”, kazala je Blagojević.

Kako je navela, veliki je broj upisane djece, a malo prostora.

“Nemamo kapacitete koji su nam potrebni. Predškolske grupe broje čak i do 49 djece. Kada bi se sva ta djeca pojavila, rad bi bio nemoguć i nebezbjedan, ali mi smo i ove godine upisali sve mališane koji su aplicirali. Smatramo da je to sa neke strane dobro, kažu stariji vaspitači da je brojnost nekada bila na tom nivou”, dodala je ona.

U planu je proširivanje kapaciteta JPU “Ljubica Jovanović Maše”.

“Uvijek se radi na tome. Na Vladi je prošlo da se obezbijedi još jedna vaspitna jedinica. Kada će to biti, kako i šta će biti sa prostorijama u TQ Centru, još je rano govoriti. Ali se svakako nastoji da se u primorskim opštinama, a naročito kod nas i u Baru, prošire kapaciteti. Veliki je broj djece koja žele da idu u vrtić i to je pohvalno, samo nam treba podrška Ministarstva i Opštine Budva. Lokalna samouprava se svakako trudi da nam u svakom smislu izađe u susret. Imamo donacije, prijatelje vrtića, pokrićemo vrtić video-nadzorom. Dobili smo saglasnost i od Trade Unique-a da postavimo mobilijar na terasi za jaslične grupe. U novom vrtiću postavićemo novi mobilijar, koji će služiti djeci da mogu da provode vrijeme napolju. Planirana su i renoviranja četiri kupatila u centralnom vrtiću, koja datiraju od 1975. godine i dotrajala su. Trudimo se koliko god možemo da renoviramo i proširujemo kapacitete”, kazala je Blagojević.

Mališani nisu imali većih teškoća sa vrućinom. Prostorije centralnog vrtića su klimatizovane, a djeci je na raspolaganju i veliko je dvorište sa mnogo hladovine.

“Oni veći dio dana mogu da provedu u dvorištu i dobro je što su tokom ljetnjih dežurstava uglavnom napolju. Taj boravak im je mnogo prijatniji i mnogo im je ljepše u vrtiću kad imaju tu mogućnost, koju nemaju sve vaspitne jedinice”, istakla je pedagoškinja.

Vaspitači i drugi zasposleni u JPU “Ljubica Jovanović Maše” tu su da pomognu djeci da se suoče sa svim izazovima u ranom periodu djetinjstva.

“Djeca se suočavaju sa različitim promjenama predškolske grupe koje se tiču odlaska u školu. Mi smo tu da im sve to pojasnimo, imamo i radionice da oni mogu da shvate šta ih očekuje u novom periodu života. Uzbuđeni su i većina ne zna šta ih očekuje i tu pokušavamo da im pomognemo. Što se tiče mlađeg uzrasta, tu su neka nova drugarstva koja se stiču, prave igre, naučeni su već da dijele i vrtić je jedno neprocjenjivo iskustvo za djecu naročito nakon tri godine. Oni se tu zbilja socijalizuju, nauče pravilima ponašanja i to je nešto što mnogo olakšava polazak u školu”, zaključila je Blagojević.



M.S.