ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

30-01-2023

AMSCG: Učestali odroni, oprezno vozite

U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a izuzetak su dionice u sjevernim i centralnim predjelima koje su mokre, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).

Foto: Arhiva

Oni su upozorili da su učestali odroni i da je neophodna dodatna opreznost na dionicama duž klisura i usjeka.

Iz AMSCG su savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

Saobraćaj je za sve vrste vozila u prekidu na putevima Mojkovac – Đurdjevića Tara u mjestu Dobrilovina i Rožaje - Kula - Peć.

Na magistralnom putu Plužine – Šćepan Polje saobraćaju putnička vozila, a kamioni prolaze uz pratnju snjegočistača.

Nakon privremene sanacije odrona na regionalnom putu R-13 Kolašin-Mateševo, na auto-putu je od danas dozvoljen saobraćaj i za teretna vozila preko 3,5 tona nosivosti.

Na magistralnom putu Rožaje-Berane u mjestu Baza vozila saobraćaju naizmjenično.

Magistralni put Podgorica – Kolašin preko Platija otvoren je za sve kategorije vozila.

Magistralni put Šavnik-Žabljak je otvoren za putnički saobraćaj, a na magistralnom putu Jasenovo Polje – Šavnik saobraćaju sve kategorije vozila.

Iz AMSCG su podsjetili da je, od 15. novembra do 1. aprila, upotreba pneumatika za zimsku upotrebu za sva motorna vozila obavezna na putevima gdje je to naznačeno signalizacijom, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

„Kada na ostalim djelovima i dionicama puta koji nijesu obuhvaćeni Naredbom postoje zimski uslovi (sniježne padavine, snijeg, led ili poledica na kolovozu) na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima. Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je četiri milimetra“, naveli su iz AMSCG.

Kako su objasnili na auto-putu je obavezno da svako vozilo ima zimsku opremu.

Na magistralnom putu M-5, dionica Rožaje – Špiljani, zbog rekonstrukcije puta saobraća se naizmjenično.

Zbog rekonstrukcije dijela magistralnog puta M-4 centar Tuzi (od skretanja za Šipčanik do planiranog kružnog toka-Faza 1) obustavljen je saobraćaj za sve vrste vozila. Saobraća se lokalnim putevima.

Na magistralnom putu Podgorica-Bioče saobraćaj je promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni, a moguća je i povremena obustava ne duža od 15 minuta, zbog izgradnje bulevara Vilija Branta.

Na magistralnom putu M-11 Lepetani-Tivat-Krtolska raskrsnica, u mjestu Donja Lastva, promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu radova.

Od raskrsnice Podgorica-Cetinje-Nikšić do Komanskog mosta režim saobraćaja je promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni.