ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-11-2019

Zdravstvene blagodeti lanenog sjemena

Laneno sjeme je dobro poznato po svojoj prehrambenoj vrijednosti. Ono je odličan izvor vitamina, antioksidansa i još mnogo toga. Predstavljamo vam neke od zdravstvenih blagodeti lenenih sjemenki.

Omega-3 masne kiseline

Za razliku od omega-6 masnih kiselina, koje se mogu naći u fabrički prerađenoj hrani i koje mogu uzrokovati visoki pritisak i povećanu koncentraciju šećera u krvi, omega-3 masne kiseline smanjuju komplikacije koje nastaju pri gojaznosti i drže pod kontrolom upalne procese prouzrokovane hemikalijama. Takođe su vrlo učinkovite u borbi protiv starenja, kao i u borbi sa slabim imunim sistemom, zglobovima i oboljenjima kostiju.

Sjemenke lana jedan su od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su poznate i po svojim antioksidativnim svojstvima. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju oksidativnog stresa koji vremenom može dovesti do hroničnih oboljenja. One takođe mogu spriječiti nastanak oboljenja srca snižavanjem krvnog pritiska i LDL holesterola, a takođe su korisne u tretiranju kožnih bolesti poput psorijaze i ekcema.

Lignani:

Sjemenke lana su izvrstan izvor lignana. Sastav ovih fitohemikalija vrlo je sličan estrogenu tako da djeluju antiestrogeno i na taj način smanjuju rizik od raka dojke. Lignani, takođe imaju antioksidantna svojstva i studije pokazuju da mogu biti od pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva i prostate.
Lignani takođe pomažu u regulaciji hormona kod žena, što pomaže u ublaži vanju simptoma menopauze.



Vlakna:

Sjemenke lana su dobar izvor topljivih i netopljivih vlakana. Dodavanje sjemenki lana u prehranu može biti od pomoći za regulaciju probave i rješavanje problema hemoroida.

Vlakna takođe smanjuju holesterol i povećavaju osjećaj sitosti, što ih čini vrlo korisnim u borbi protiv viška kilograma.

Vlakana u sjemenkama lana regulišu nivo šećera u krvi i iz tog razloga se osobama sa dijabetesom preporučuje da ih uključe u redovnu ishranu.