ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-10-2018

Završena izložba "Lament nad ostrvom Sveti Nikola"

Angažovana izložba "Lament nad ostrvom Sveti Nikola" budvanskog umjetnika Slobodana Boba Slovinića, juče je zatvorena.

Izložba je bila postavljena od 13.-22. oktobra na Trgu palmi u Starom gradu. Na otvaranju izložbe je upriličen razgovor sa autorom koji je vodila Jelena Papović, akademska slikarka iz Budve.
Tokom trajanja izložbe organizovan je prateći program, čija je centralna tema upravo ostrvo Sveti Nikola, među Budvanima poznatije kao Školj.


U četvrtak, 18. oktobra u 17.30 časova na Trgu palmi održana je diskusija „Potencijalna devastacija Školja“, na kojoj su govorili arhitekta Borislav Vukićević, prof. dr Rade Ratković, dekan fakulteta za biznis i turizam, Vuk Iković, iz organizacije Kod i prof. dr Steten Vujović, urbani sociolog.

Treće večeri, u nedelju, 21. oktobra, takođe u 17.30 časova na Trgu palmi, „Razgovore o Školju“ vodila je Dušica Vugdelić sa građanima i ribarima Budve.

Poseban utisak i značaj je imalo veče na kome su govorili stručnjaci, koji su dali konstruktivne i konkretne zamjerke i predloge vezane za ovaj problem, svako iz perspektive svoje struke.
Ekolog Vuk Iković je istakao da su za ostrvo Sveti Nikola karakteristične određene biljne zajednice koje se nalaze na spisku ugroženih vrsta Evrope, i država Crna Gora je u obavezi da dio njih progrlasi zaštićenim.

Takođe je napomenuo da je ovo budvansko ostrvo najveće gnijezdilište ptice pištavke, odnosno čiope:

„Zbog ovakvih prirodnih bogatstava, ovo ostrvo bi svugdje u svijetu bilo proglašeno strogim rezervatom prirode, a mi planiramo 500 kreveta i marinu, a znamo svi dobro, da kada se gradi marina sa više od 50 vezova imamo potres podloge, odnosno sedimenta, i cijeli živi svijet koji obitava na podlozi čini istu kompaktnom, i sama morfologija ostva bi bila promjenjena izgradnjom marine...".

Prof. dr Sreten Vujović je istakao da kada bi se poštovao Ustav Crne Gore, koja je proglašena ekološkom državom, ne bi bilo dileme oko toga da osrtvo Sveti Nikola bude zelena oaza.

"Svakim pokušajem gradnje se dovodi u pitanje Ustav, dovodi se u pitanje još dosta pravnih akata".
Profesor Vujović je predložio da se vezano za ovaj problem održi referendum, i da se sam problem internacionalizije.

Organizator izložbe i pratećeg programa je NVO Feral koji se bavi očuvanjem budvanskog kulturnog nasljeđa, a projekat su podržale Opština Budva i Turistička organizacija opštine Budva. Želja društva Feral je da ovom izložbom i pratećim programom istakne ogromnu vrijednost koju ostrvo Sveti Nikola ima za Budvu i njene građane.
Ove vrijednosti su slojevite, pa tako je i sam program razmatrao pitanja o Školju iz umjetničke, stručne i društvene perspektive.