ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

01-03-2019

Završena dvodnevna manifestacija „Ljubišini dani“

Sinoć je u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" predstavljen zbornik radova sa simpozijuma "Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ koji je održan u Budvi, Reževićima i Petrovcu u sklopu prošlogodišnjih „Ljubišinih dana“.

O zborniku su govorili akademik Nenad Vuković, Jelena Đurović, bivša dugogodišnja direktorica Nacionalne biblioteke „Đurađ Crnojević“ i mr Božena Jelušić, profesorica književnosti i učesnica simpozijuma, dok je moderatorka ove večeri bila Milica Stanić Radonjić iz JU Muzeji i galerije Budve.

Ovim događajem je stavljena tačka na ovogodišnju tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Ljubišini dani“ u okviru koje je pored zbornika radova predstavljena i knjiga „Naši pisci i njine aure“ dr Gojka Čelebića.

Na početku je moderatorka Milica Stanić Radonjić prisutne upoznala sa detaljima prošlogodišnjeg simpozijuma zahvalivši se još jednom svim učesnicima, nakon čega je riječ dala akademiku Nenadu Vukoviću: „Pred nama je još jedna nova knjiga posvećena jednom od najznačajnijih stvaralaca XIX vijeka, koja prati slijed čitanja Ljubišinog djela, koje nije samo naša, već i mediteranska vrijednost, a samim tim i evropska.

To se najbolje vidi kada se čitaju Ljubišini evropski savremenici. U prilici sam da napomenem da je i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti prošle godine takođe održala simpozijum posvećen Ljubiši i štampanje tog zbornika je u toku, dok je knjiga akademika Radomira Ivanovića „Kazalice Stefana Mitrova Ljubiše“. Sve to potvrđuje zainteresovanost za neprolazno Ljubišino djelo i širenje kruga ljubišologa“.

Nakon toga obratila se Jelena Đurović, bivša dugogodišnja direktorica Nacionalne biblioteke „Đurađ Crnojević“ riječima: „Ovaj zbornik okuplja radove 17 uglednih autora. Upečatljiva, bogata, stvaralačka biografija Stefana Mitrova Ljubiše inspirisala ih je da zarone u djelo ovog paštrovskog, mediteranskog i evropskog pisca i urone u nove teme stavljajući ga u kontekst izvan nacionalnih okvira, na taj način nam podarivši pravo bogatstvo novog tumačenja.“

Profesorica književnosti, mr Božena Jelušić istakla je sledeće: „Posebno bih izdvojila rad Zlate Bojović koji se po mom mišljenju najviše približava toj intertekstualnosti. Intarzija Ljubišinog teksta se kod nje je posmatrana iz dva ugla – iz ugla narodne književnosti, i iz ugla ličnosti koja nije uvijek dovoljno osvjetljavana u istoriji Budve, a to je don Antun Kojović. Ljubiša je dakle preuzimao od Kojovića i od naroda, ali je uvijek stvarao novu vrijednost.“

Tradicionalna manifestacija „Ljubišini dani“, održana je 27. i 28. februara 2019, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Sačuvati od zaborava lik i djelo Stefana Mitrova Ljubiše (1822–1878) – najznamenitijeg Budvanina i Paštrovića, političkog, društvenog i kulturnog poslenika – zadatak je kojem je, kroz različite programe i aktivnosti, JU Muzeji i galerije Budve godinama posebno posvećena. Program ovogodišnjih „Ljubišinih dana“ obuhvatao je dva glavna segmenta: predstavljanje knjige „Naši pisci, njine aure“ autora dr Gojka Čelebića, i predstavljanje Zbornika radova sa simpozijuma „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“.

Takođe je u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“, organizacionoj jedinici JU Muzeji i galerije Budve koja primarno baštini i afirmiše sjećanje na Ljubišu, inače lociran u Ljubišinoj rodnoj kući u Starom gradu, tokom marta biće ponovo za javnost otvorena stalna postavka o Ljubišinoj ličnosti i književno-političkom opusu.